Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев обсъди с Виктор Орбан трафика на хора и енергетиката

Румен Радев с Виктор Орбан в Будапеща.
Снимка: БГНЕС (архив)

Държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обсъдиха в телефонен разговор необходимостта от засилването на борбата с трафика на хора през външните граници на ЕС като най-ефективна мярка в противодействието на нелегалната миграция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двустранното партньорство в областта на енергетиката и възможността страната ни да окаже подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария също беше обсъдено по време на разговора.

Подчертани бяха и възможностите на страната ни за доставка на повече енергийни ресурси за Унгария след осигурения от България достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция и очакваното завършване на газовия интерконектор между страната ни и Сърбия до края на т.г.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България е изпратила поредната военна помощ за Украйна

От Министерството на отбраната съобщиха, че България вече е изпратила поредната военна помощ за Украйна. Министерството не посочва директно какво е изпратено заради класифицирания характер на помощта. Тези действия идват след решение на Народното събрание, което през февруари прие да се пратят в Украйна ракети с отпаднала необходимост.

публикувано на 30.04.24 в 17:52
Румен Александров, постоянен представител на България в ЕС

България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"

"В чувствителни области, вкл. външната политика на ЕС, разширяване, бюджет на Общността, трябва да се запази вземането на решения с единодушие. Консенсусът е гаранция за легитимност на решенията и ангажирането на страните членки с тях" - това заяви постоянният представител на страната ни в ЕС Румен Александров, който представляваше България на..

публикувано на 30.04.24 в 17:47

Подкрепиха ветото на президента срещу промените в закона за инвестициите

Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации подкрепиха ветото на президента срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. С 9 гласа "за" и 10 "против" законопроектът не беше подкрепен за повторно гласуване. Президентът върна за ново обсъждане седем параграфа от Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 17:33

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Гръцките медии: Цели хотели са ангажирани от българи

Активен е обменът на туристи между България и Гърция, посочват гръцките медии днес. На Халкидики има цели хотели, ангажирани за Великден от българи. Под заглавие "Гърция е втора най-предпочитана страна за българските туристи" днес медиите публикуват данни от проучване на българския Национален статистически институт. След Турция българите..

публикувано на 30.04.24 в 17:14

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че..

публикувано на 30.04.24 в 17:02