Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента изслушват кандидатите за управител на НЗОК

Снимка: БТА

Стойността на клиничните пътеки в здравеопазването да се определя от резултата от лечението, а не от включените в тях дейности - за такъв механизъм се обяви проф. Жени Стайкова, кандидат за управител на Здравната каса, издигнат от парламентарната група на БСП.

Тя беше изслушана по време на заседание на здравната комисия в парламента.

Другият кандидат, предложен от ГЕРБ-СДС, Иванка Динева представи като свой приоритет създаването на приемна за пациенти, в която да се решават проблеми, свързани с лечението им.

Ако бъде избрана за управител на Здравната каса, проф. Стайкова ще настоява за законодателни промени, с които да се обърне структурата на разходите на обществения фонд – към намаляване на разходите за болнична помощ и увеличаване на тези за профилактика и дейности извън болниците до средноевропейските им стойности. Кандидатът на БСП е против премахването на клиничните пътеки, но за промяна на начина за остойностяване.

"Тъй като този вложен финансов ресурс трябва да корелира с резултата от лечението, а не с медицинските дейности".

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева, която е бивш директор на столичната Здравна каса, представи седем краткосрочни цели. Сред тях – завършване на преговорите със съсловните организации, осигуряване на спокойствие за лекарите и медицинските заведения, както и доближаване на здравния фонд до пациента.

"Аз мога да поема ангажименнт пред вас, че лично ще осъществявам срещи с пациентите, когато те не могат да решат проблемите си със служителите".

Новият управител на Здравната каса трябва да бъде избран на пленарно заседание в парламента до 12 юли.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Янев

Стефан Янев: Нонсенс е да отидеш да се похвалиш, че си лоялен член на НАТО

"Най-важният въпрос: това, за което съществува Алиансът, е начинът на укрепване на отбранителните способности на страните членки." Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Янев, бивш министър на отбраната, бивш служебен премиер и бивш военен аташе във Вашингтон. Той коментира срещата на върха на НАТО, която се провежда в САЩ. "В..

публикувано на 10.07.24 в 12:47
Калин Стоянов

Калин Стоянов: В МВР няма сигнали от членове на ДПС

До момента в МВР няма подадени сигнали от членове на ДПС.  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов в отговор на въпрос във връзка с появилата се информация, че е имало натиск върху част от актива на ДПС от страна на съпредседателя Джевдет Чакъров и че ще бъдат подадени жалби в полицейските управления: "За момента, в структурите на..

публикувано на 10.07.24 в 12:44

ПП-ДБ отхвърли поканата на ДПС за преговори за правителство с втория мандат

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" отхвърли поканата на ДПС за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. "Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите", се казва в разпространения от пресцентъра на..

публикувано на 10.07.24 в 12:42

Прокурор е задържан в Равда, бил в неадекватно състояние на бензиностанция

Прокурор от Районната прокуратура в Несебър е задържан във видимо неадекватно състояние на бензиностанция в района на Равда. Сигналът за инцидента е подаден рано тази сутрин. Прокурор Методи Велков се е държал арогантно с пристигналите на място полицейски служители. Той е отказал проби за алкохол и наркотици.  Задържан е..

публикувано на 10.07.24 в 12:13

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски ракетен удар срещу района на Одеса са загинали двама души и нанесени щети на пристанищна..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от държавната телевизия ЕРТ, премиерът Мицотакис изрази безпокойство по отношение европейския път на..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25