Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски ще води важни разговори с турския лидер Ергодан в Истанбул

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Украинският президент Володимир Зеленски ще води важни разговори тази вечер с турския лидер Реджеп Ергодан в Истанбул, след като вчера и днес лобира за членството на Украйна в НАТО при посещенията си в България, Чехия и Словакия.

Президентите на Украйна и Турция ще обсъдят перспективите за удължаване на Черноморската инициатива за зърното и възможността за размяна на военнопленници между Москва и Киев. Двамата ще дискутират и как може да бъде сложен край на войната в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще следи внимателно разговорите в Истанбул и отбеляза:

"Знаете, че г-н Ердоган неведнъж е полагал големи усилия за решаване на различни проблеми в рамките на украинския конфликт. Посредническата му роля бе оценявана високо от нашия президент".

Москва заплашва, че няма да се съгласи да бъде подновено действието на зърнената сделка след изтичането ѝ на 17 юли.

По-рано украинския президент получи уверения за подкрепата на Европейския съюз от чешкия премиер Петр Фиала, който обеща допълнителна военна подкрепа за Киев и подчерта:

"Аз, разбира се, не зная, а вероятно и никой не знае кога ще приключи тази война. Но зная и съм убеден в това, че силата и храбростта на украинския народ накрая ще надделеят над руския агресор".

Володимир Зеленски на свой ред отбеляза, че Киев води преговори за оръжия с голям обсег с много партньори, включително и със Съединените щати.

"Без оръжия с голям обсег за Украйна ще е трудно както да атакува, така и да провежда отбранителни операции. Ще бъде много трудно".

Представители на страните членки от Европейския съюз и на Европейския парламент договориха план за подкрепа на Украйна чрез стимулиране на производството на боеприпаси. Инициативата ще бъде финансирана с 500 млн. евро от общия европейски бюджет.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сали Табаков напът към съдебната зала. Той е обвинен за стопански престъпления - сключване на неизгодни сделки, особено тежък случай и сделки с имущество, придобито чрез престъпление.

Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си и главният секретар на МОН Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството.  В основата на обвинението на Прокуратурата..

публикувано на 02.07.24 в 16:16
Унгарският премиер Виктор Орбан (вляво) разговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, Киев, 2 юли 2024 г.

В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие.  Орбан посещава Украйна за първи път, откакто Русия нахлу там през април 2022 година. Орбан обсъжда със Зеленски в Киев шанса за постигане на мир Виктор Орбан, който пристигна на изненадващо посещение в Киев след като..

публикувано на 02.07.24 в 15:59
Караисен-протест

Жители на Караисен блокираха републиканския път за Свищов

Половината от селата в община Павликени са на драстичен воден режим , защото пресъхват местните водоизточници. Едно от най-засегнатите населени места е Караисен, където вода от чешмите на хората не тече от седмици. В знак на протест срещу бездействието на държавата да реши проблемите с водоснабдяването местните хора блокираха тази сутрин..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Петър Петров: Трябва да разсъждаваме върху това какво искаме от ИИ

Заплаха или полза е Изкуственият интелект (ИИ) за образованието и внедряването му в българското училище? Отговори на въпросите дава авторът на книгата "ИИ: душа и силиций" Петър Петров , директор ИИ в Eleven. "И заплаха, и полезен може да бъде ИИ", казва той в интервю пред БНР. "Може да бъде полезен, защото изцяло може да бъде..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Сюзан Моллаюсеин: В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 15:22
Митрополитът на Киев Епифаний

Украинският митрополит Епифаний призова българскиа патриарх Даниил да осъди руските престъпления

Предстоятелят на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний призова новия български патриарх Даниил да използва гласа на Българската църква, за да осъди руските престъпления в Украйна. "С благодарност поменаваме покойния патриарх Неофит, който осъди руската агресия срещу Украйна и прояви състрадание към украинския народ, който страда от..

публикувано на 02.07.24 в 15:10

Какво се случва в ДПС

Търси се причина в ДПС да бъдат отстранени хора, близки до господин Доган . Това заяви пред БНР Сюзан Моллаюсеин, общински председател на ДПС в Кричим. Винаги ще се намери причина за това, заяви тя във връзка със снемането на доверието от Рамадан Аталай.  Местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай излязоха с декларации в..

публикувано на 02.07.24 в 15:06