Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП е наложила над 40 акта на фирми за бързи кредити

Снимка: БГНЕС

КЗП проверява масово фирмите за бързи кредити. До момента са наложени над 40 акта за нелоялни търговски практики. Предстои налагането на сериозни санкции, каза Ангел Джалев от комисията.

 "В близо 90% от случаите на всички небанкови институции, на които сме разгледали договорите до този момент, сме открили клаузи, които по своята същност са незаконосъобразни. Въобще не могат да бъдат изпълнени, но водят след себе си начисляването на големи неустойки и такси. Така се получава и  парадокса, от един не особено голям кредит, който вие да изтеглите, накрая сметката да бъде надписана така, че вие да трябва да връщате няколко пъти главницата, която сте взел. Доста често, доста крупна сума", заяви Джалев.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаният за убийството в пернишкото село Расник е привлечен като обвиняем

Задържаният за извършеното снощи убийство в пернишкото село Расник 74- годишен местен жител е привлечен като обвиняем, съобщиха от прокуратурата.  В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за неговата виновност. Повдигнато му обвинение за умишлено убийство и е задържан за срок до 72 часа. Изготвено е искане за вземане на мярка за..

публикувано на 25.09.24 в 15:23
Димитър Франтишек Петров

Дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров

 По предложение на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу прокурора Димитър Франтишек Петров.  Проверка, разпоредена от Сарафов след ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев, установи, че пред последните три години магистратът неоправдано е бавел..

публикувано на 25.09.24 в 15:23

ЕК: Страните членки сами решават да ограничат или да спрат вноса на газ от Русия

"Страните членки сами решават дали да ограничат или спрат изцяло вноса на газ по тръбопроводите или втечнен природен газ от Русия", заяви говорителят на Европейската комисия Тим Макфий. Той бе попитан дали може да се очаква Комисията да излезе с ново законодателно предложение след искането на Полша и балтийските страни за пълна забрана на вноса на..

публикувано на 25.09.24 в 15:22

88-годишна иска да е депутат от Кюстендил

88-годишна жена е кандидат за депутат в 10 МИР-Кюстендил. Жената е регистрирана от коалицията "Русофили за България". 125 са кандидат-депутатите от Кюстендилска област срещу 157 за вота на 9 юни - с 32-ма по-малко. За предстоящия вот има регистрирани 26 кандидатски листи. От тях 17 са партийни, а 9 са коалиционни. Те ще се борят за 4..

публикувано на 25.09.24 в 15:03

На пазара "Краснодар" в Бургас няма да има етажен паркинг

Одобрена от Общинския съвет на Бургас бе промяна в ПУП за терена в комплекс "Възраждане" на улиците "Дебелт", "Любен Каравелов", "Цар Калоян" и "Васил Левски", където Община Бургас планира да бъде изграден паркинг. Близо час продължи дебатът в Общинския съвет трябва или не да има многоетажни паркинги в комплекс "Възраждане". Акцентът - имало ли е..

публикувано на 25.09.24 в 14:39

Акция по линия на Европрокуратурата в Симитли

Акция се провежда в Симитли, научи БНР. Според източници от службите операцията е по линия на Европрокуратурата. В нея участват екипи на ГДБОП. В рамките на акцията се претърсват различни адреси в града. Акцията е свързана с европроект. Няма информация дали има задържани. Подробности се очакват на по-късен етап. 

публикувано на 25.09.24 в 14:21

Автоинструктори протестират срещу новите правила за придобиване на шофьорски книжки

Автоинструктори протестират в София срещу предлагани от транспортното министерство нови правила за придобиване на шофьорски книжки и дигитализирането на системата. Протестиращите не са съгласни с възможността за четири явявания на изпит в рамките на шест месеца, ако кандидатът не успее от първия път, както с пълната дигитализация на документите за..

публикувано на 25.09.24 в 14:18