Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветникът по сигурността на САЩ: Скоро НАТО ще приеме две нови нови държави-членки със силни армии

Джейк Съливан
Снимка: БГНЕС

Скоро ще можем да кажем, че откакто Русия нахлу в Украйна, НАТО е приела две нови държави-членки със силни армии, които увеличават размера и мощта на Алианса. Това каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, след като през април Турция оттегли възраженията си срещу приемането на Финландия, а снощи стори същото и по отношение на Швеция.

Неясен остава само срокът, в който турският и унгарският парламент ще ратифицират шведското членство в Алианса.

Новината за новото разширение на НАТО съобщи пръв късно снощи неговият генерален секретар Йенс Столтенберг.

"Това е исторически ден, защото имаме ясен ангажимент от страна на Турция да придвижи документите за присъединяването на Швеция в НАТО към Великото национално събрание и да работи в тясно сътрудничество с парламента на Турция, за да гарантира ратификацията. Моментът е исторически, защото и Швеция пое ангажимент да продължи борбата с тероризма като работи в тясно сътрудничество с Турция", каза Столтенберг след няколкочасови преговори с президента на Турция Реджеп Ердоган и премиера на Швеция Улф Кристершон във Вилнюс.

По думите на генералния секретар, Ердоган се е съгласил да придвижи ратификацията възможно по-скоро, но не се е ангажирал с конкретна дата. Турският парламент е в лятна ваканция.

От своя страна, Анкара очаква от ЕС конкретен напредък по въпросите за безвизово пътуване на турски граждани в съюза, затваряне на преговорни глави от присъединителния процес и подкрепа от Запада за финансовите нужди на Турция, заяви пред Ройтерс неназован високопоставен турски служител.

След снощната договореност Швеция ще подпомага, както и досега, активно този процес, увери премиерът Улф Кристершон.

"Сега ще работим за по-тесни икономически връзки с Турция, за модернизиране на митническия съюз, подобряване на правилата за издаване на визи. Условията за засилване на сътрудничеството са добри", заяви той.

Приветствайки споразумението между Турция и Швеция, съветникът на американския президент Джейк Съливан обеща напредък по преговорите за модернизиране на турската изтребителна авиация, които се проточват вече две години.

"Президентът Байдън от месеци вече има ясна и еднозначна позиция за предоставяне на Ф-16 на Турция. Засилването на Турция с тези нови способности се диктува от националните интереси на САЩ и от интересите на НАТО. Президентът не е поставял никакви условия нито публично, нито в частни разговори, и възнамерява да придвижи процедурата напред в консултации с Конгреса", каза Съливан.

Председателят на комисията на Сената по външните работи Боб Менендес потвърди, че преговаря с администрацията на Байдън за осъществяване на сделката за Ф-16, но подчерта, че Турция трябва да промени за постоянно "агресивното", според сенатора, поведение към съседите си. Менендес допълни, че трябва да бъде засилена сигурността на Гърция.

Другата страна, която вече от година бави шведската кандидатура за НАТО - Унгария, даде знак, че няма да го прави повече. Външният министър Петер Сиярто написа сутринта в социалните мрежи, че "сега завършването на ратификационния процес е чисто технически въпрос".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55