Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен флашмоб, или когато много хора четат едновременно нещо любимо

Снимка: Pexels

Литературен флашмоб ще се проведе тази вечер в 18.30 ч. Началната точка на днешния литературен маршрут от поредицата "Градски четения" е дворът на СУ "Св. Климент Охридски". Не е зададена конкретна тема.

Всеки участник може да донесе просто един лист от нещо, което обича да чете, обясни пред БНР Камелия Спасова - поетеса, редактор в "Литературен вестник", преподавател по антична и западноевропейска литература.

Организаторите си поставят за цел да припомнят серията от литературни флашмобове, първият от които е бил проведен през 2009 г.

Флашмобът е социална практика на обществено място. Хората се скупчват, правят някаква инициатива. Има социален ефект в много краткотрайна форма, уточни Спасова. По думите ѝ идеята е да се съберат много хора, които едновременно да прочетат нещо любимо.

"Изглежда малко странно. Всъщност никой не чува, когато в някой от флашмобовете се събирам 50 човека и едновременно четат."

След краткия литературен флашмоб в литературна кошница се събира прочетеното и то влиза в архива.

"Всички тези неща, които хората са донесли, чели, оставили при нас, са събрани, сканирани, написани и имаме амбицията да ги издадем. Много е важно да мислим литературата през нейната публичност. Литературата, която търси странни форми, за да достигне до читателите. През този формат даваме право на читателя да заяви своите предпочитания", коментира Камелия Спасова в предаването "Преди всички".

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчеви стихове за малките палавници

Учителката в детска градина с висше педагогическо образование Людмила Данова ме зарадва с най-новата си детска книжка със стихове " Умна и красива, ала пакостлива" точно в навечерието на Рождество Богородично - 8 септември. Авторката е от с. Кътина край София. Това е ден, в който жените се молят за рожби на Дева Мария. Людмила работи..

публикувано на 08.09.24 в 05:10
Боян Иванов, директор на  Драматичен театър

Вълнуващи театрални срещи в Русе

На 13 септември трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие творческия сезон с премиера на пиесата "Опит за летене" по Йордан Радичков.  Две премиери през септември, фестивал през октомври и поредица от режисьорски дебюти предстоят на сцената на Драматичния театър в Русе и тези събития са на път да върнат театралната..

публикувано на 05.09.24 в 17:21
Боян Христов и Елина Дашина

Боян Христов подготвя първия си солов албум

Боян Христов е музикален продуцент, текстописец, певец, аранжор, вокален педагог.  Работил е с едни от най-големите имена в българската поп музика: Мария Илиева, Любо Киров, Поли Генова, ХилдаКазасян, Михаела Филева, Марияна Попова и др. Боян Христов е роден в Пловдив в семейство на музиканти: майка му е класически музикант, а баща му свири в..

публикувано на 05.09.24 в 16:03

Гери Турийска за новия си музикален проект

В рубриката "Летни книги за безсънни нощи" темата е летни четива и летни истории с Гери Турийска - писателка, текстописец, певица, радиоводещ, издател, идеен двигател и основател на “Пощенска кутия за приказки”.  Музиката и литературата в живота ѝ вървят ръка за ръка. ГериТурийска е автор на текстове на Мария Илиева, Рут Колева, Нина Николина,..

публикувано на 05.09.24 в 15:41
Анастас Петров и негови възпитаници

Спомени за основоположника на българския балет Анастас Петров

На 1 септември се навършиха 125 г. от рождението на създателя на българския професионален балет Анастас Петров - първия български балетист, първи хореограф, педагог със своя школа, подготвил най-известните наши балетисти, организирал първата балетна трупа у нас, поставил първия български балет. Накратко: Във всяко начинание в тази област на..

публикувано на 05.09.24 в 14:48
Пловдив - изглед от Стария град
Снимката е илюстративна

Националните есенни изложби в Пловдив продължават до 30 септември

"Приземяване"- под това мото в Стария град на Пловдив отвори врати за посетители Националните есенни изложби.  9 са авторите, които участват във форума за съвременно изящно изкуство, чието начало е поставено в далечната 1967 година. Сред тях са работещи в сферата на живописта, графиката, художествено стъкло, рисунка, фотография, скулптура...

публикувано на 05.09.24 в 10:42
Фестивален оркестър

Елитни музиканти празнуват 40-годишнината на "Аполония" в Созопол

В Созопол са в разгара си Празниците на изкуствата „Аполония“. Те започнаха официално на 28 август и ще продължат до 7 септември.  Изданието е специално, защото с него се отбелязват 40 години от началото.  Много шедро е това издание на „Аполония“ – на събития, нови проекти, емоции. Като на празник, защото голямото семейство на изкуствата..

публикувано на 04.09.24 в 17:47