Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция посреща националния си празник

Снимка: БТА

Франция посреща националния си празник, разтърсена от неотдавнашните размирици. Индия е почетният гост на тазгодишния военен парад. 

От рано сутринта парижаните се стичат към булевард "Шанз Елизе за тържествения военен парад. Нощта е преминала без инциденти: снощи трамваите и автобусите снощи бяха спрели, забранена е продажбата на пиротехника. Градовете, които пострадаха най-тежко от безредиците, отмениха традиционните фойерверки, но Париж няма да се лиши от пищния спектакъл край Айфеловата кула.

Парадът ще започне с военни части на Индия - почетен гост на тържеството и важен клиент за военните технологии на Франция. Присъствието на трибуната на индийския премиер Нарендра Моди обаче предизвиква критиките на защитниците на човешките права.

5000 пехотинци, около 160 бойни машини и десетки самолети и хеликоптери ще демонстрират френските военни сили. Също толкова мащабна е и полицейската охрана: 45000 полицаи из страната, 10000 само около Париж. 

Размириците в страната промениха програмата на президента Макрон, който отмени планираното интервю по социални теми и подготвя друго изявление за близките дни.

Президентът Румен Радев поздрави френския си колега Еманюел Макрон по случай Националния празник на Френската република.

"Ценим изключително високо отличните отношения и конструктивно взаимодействие с Вашата страна, която е наш стратегически партньор и съюзник", заявява Румен Радев в поздравителния си адрес. 


снимки: БТА

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Огнеборците в Гърция ограничиха мащабните пожари

Пожарникарите в Гърция успяха да ограничат мащабните пожари, които се разгоряха снощи. В област Коринт на полуостров Пелопонес продължават борбата с огнената стихия, поради силен вятър, който разпалва нови огнища. Ситуацията е частично овладяна без да заплашва туристически места, казаха огнеборците. Напълно е загасен пожарът до Ксанти...

публикувано на 12.07.24 в 10:11

За 6 месеца: Над 17 000 консултации са дадени от колцентъра на МТСП

Над 17 хиляди са консултациите по въпроси свързани със социалните, осигурителните и трудовите права на хората, дадени за първите 6 месеца на годината, през безплатния телефон 0800 88 001 на Министерството на труда и социалната политика. В колцентъра най-често хората получават информация по въпроси за социалната защита, отчитат от ведомството...

публикувано на 12.07.24 в 09:58
Ибраим Зайденов

Още един депутат напусна парламентарната група на ДПС

Още един депутат напусна ПГ на ДПС. От парламентарната трибуна председателят на парламента Рая Назарян съобщи, че заявление е подал Ибраим Зайденов, избран от Благоевград. Така групата на ДПС вече се състои от 24-ма, а извън нея са 23-ма депутати. Общо 37 са народните представители извън група - с двама по-малко от втората по численост..

публикувано на 12.07.24 в 09:44
Иван Брегов

Иван Брегов: Сега е моментът, в който влиянието в съдебната власт може да бъде прекършено

Добре би било, ако ще говорим за реформи, да се потърси сериозен анализ на работата на последните трима, четирима главни прокурори . Това би било сериозният ход. Това мнение изрази пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика. "Напълно е възможно сега, когато се постави под критично изпитание кой има..

публикувано на 12.07.24 в 09:28

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени на брега на остров от групата Оркни край Шотландия, съобщиха от спасителна благотворителна..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за..

публикувано на 12.07.24 в 08:50
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Десетки тела са открити след израелска операция в Газа

По време на пресконференция на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи с дипломатическите усилия да прекрати руско-украинската война. Той направи коментар и за конфликта в Близкия изток. Ердоган беше категоричен, че няма да е възможно НАТО да продължи..

публикувано на 12.07.24 в 08:44