Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога Луната може да се превърне в място за почивка на земните жители?

Снимка: БГНЕС

Аграрна изложба в Израел показва специално обработени зърна от нахут, каквито е носел със себе си за отглеждане в космическия кораб първия израелски космически турист. За сега само малцина достатъчно платежоспособни туристи могат да си позволят подобни разходки.  

Алис Милер, генерален директор на фирмата, която прави изложението разказа за "Закуска ан тревата", че след 50 години Луната може да се превърне в любима почивка на земните жители, стига горивото за полети, обратно към Земята поевтинее: 

"Разработили сме технология за производство на кислород от лунната почва. Извършваме опити в симулатори в НАСА, използвайки образци от почва, донесена от космонавтите, стигнали на Луната с „Аполо“. Този кислород ни е необходим за изготвяне на втечнено ракетно гориво за летателните апарати от Луната към Земята. Космическото гориво се състои от 70% кислород , а останалите 30% са или газ пропан, или водород. В лунната почва има 40% кислород. Добиване на тон кислород на Земята струва около милион долара. Ще се опитаме технологията за добива на кислород от Лунния пясък да е по-евтин заради състава му, който се различава от земния. Това не само би направило производство му рентабилно, но и би позволило луноходите и ракетите да могат да носят по-малко гориво. Това ще увеличи полезната им площ. За връщане обратно на Земята ще ползват кислород, извлечен на самата Луна. През 2026-та година се готвим да проведем опити за извличането на кислород „на терен“ – на самата Луната. За целта ще управляваме от Земята роботи. Ако всичко е наред, се готвим там да изградим първото съоръжение за добив на кислород, а през 2032-ра година сред намеренията ни е да изградим и първата фабрика за кислород. Засега ние обработваме опитни образци, донесени от луноходите и от космически кораби. В бъдеще роботи ще събират пясъка, необходим за извличането на кислород и метали. В напълно автоматизирани фабрика този пясък ще се преработва.

Човек използва за дишане около 250 килограма кислород за година. Ракета се нуждае от хиляда тона кислород за няколко минути полет. От НАСА се готвят до няколко години на Луната да кацне и първата жена-космонавтка, а до десетина години да бъде построено и първото селище, което да се явява за междинно кацане към други планети. За да има туризъм на Луната са необходими много условия, но най-важното от тях е да бъдат разработени летателни апарати, способни не само да се прилунят, но и да се върнат обратно на Земята. Не по-малко важно е да има промишлено производство на кислород на Луната.

Снимката е илюстративна

Докато туризма на Луната стане реалност, съветвам кандидат-почиващите да и се наслаждават, гледайки я в ясна нощ, допълни Алис Милер.

"Космическият транспорт е важен, но не по-малко важна е безопасността на туристите по време на престоя. За предпазване от високата радиация вече се изработват облекла, поясни за "Хоризонт" Ширит Шварц:

Разработили сме облекла, предпазващи от висока радиация. На Земята се използват от работещите в атомните електроцентрали, пожарникарите и тези, които помагат при потушаване на аварии с висока степен на радиация, лекари, които оперират с помощта на радиоактивни вещества. Нашите облекла са много по-леки и удобни от съществуващите скафандри и за това са подходящи и за работа и пребиваване в Космоса. Астронавтите се нуждаят и от допълнителни защитни аксесоари и облекла по време на слънчеви изригвания. Те получават предупреждение около половин час преди него и така имат време да се облекат. В последно време разработваме технология за производство на облекла, в които се инжектира олово с помощта на триизмерен принтер. Използваме отпадъчните кутии, в които е била храната на космонавтите и ги превръщаме във влакна. От тях чрез триизмерен принтер изготвяме облеклата. Тъй като оловото е тежък метал и на Земята, и в Космоса, ние го използваме основно за защита в областта на главния и на костния мозък. Започнахме изпитанията си преди 11 години. Тъканите, които изготвяме, са много по-леки от до сега използваните. Имаме най-много клиенти сред лекарите в цял свят. Наши костюми вече са летели в Космоса. Много са важни отзивите на астронавтите, но още по-сериозни за нас са рецензиите от лекарите, които твърдят, че защитата е била добра. С развитието на космическия туризъм започват да ни търсят за защитни костюми и в тази специфична област. Нещо повече - започнахме да работим и с дизайнери. Когато човек е на туризъм или на почивка е много важно не само с какво е облечен, но и как му стоят дрехите, та били те защитни, сподели Ширит Шварц.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42