Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Абрашева: Мнението у нас е такова заради информационните дефицити

Къде сме ние? След срещата във Вилнюс и проучване за подкрепата на Украйна

И. Иванов: Хората възприемат войната като спринт, а тя ще бъде маратон

Марчела Абрашева и Ивайло Иванов
Снимка: Савина Спасова

"Българското правителство беше там, където бяха всички съюзници от НАТО. Позицията ни беше последователна и заявена преди срещата на Алианса във Вилнюс. И се заявяваше, че България подкрепя членството на Украйна в НАТО, но когато войната приключи. Президентът Володимир Зеленски се опитваше да постигне максималното, това е разбираемо. Но седи обективната реалност, че това няма как да се случи. В крайна сметка той се опитваше да постигне по-конкретен и ясен график за приемане на страната му в НАТО". 

Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална и международна сигурност, представлява Съюза на офицерите от резерва "Атлантик". 

И подчерта, че НАТО е демонстрирало единство - единодушна подкрепа за Украйна и приемане на регионалните отбранителни планове.  

С коментар по темата се включи и социологът Марчела Абрашева, регионален директор на международната социологическа агенция "Кантар", във връзка с проучване на Евробарометър, според което във всички страни от Европейския съюз се вижда спад на ентусиазма и подкрепата за Украйна. България е на дъното, най-склонни сме да подкрепяме Украйна хуманитарно. 

"В другите страни извървяха път, който започнаха с нормална и разбираема, в началото човешка, а след това мотивирана и от демократични ценности, подкрепа за нападната страна. Тъй като нещата не се развиват в ясна посока и срок, се появява това естествено недобро чувство, че нещата не се разрешават и не е ясно кога ще се разрешат. Докато другите извървяха естествения си път на развитие на своето мнение, ние дори не влязохме в темата. Още в началото на конфликта темата за солидарността беше подменена с темата - хубаво ли е да има война. Темата - какво да се прави с агресията, беше подменена с дебат - как да наричаме това - конфликт или война. Българското обществено мнение е такова заради информационните дефицити и вече формираните мнения беше трудно да бъдат променени". 

Според нея най-важният въпрос е не дали да, или да не даваме военна помощ на Украйна, а като общество - наистина ли вярваме, че това, което се случва там, е малък, временен конфликт, с който нямаме нищо общо


В предаването "Неделя 150" Иванов допълни, че президентът Румен Радев не говори като военен, а като политик

"Да, по същността си нито един конфликт и война не могат да бъдат разрешени с военни средства, но от това - какво се случва на фронта, зависи какъв ще е изходът от преговори. Войната е за по-добри позиции на масата на преговорите. Ако си капитулирал, на масата на преговорите трудно ще се защитиш. Затова е важна победата на бойното поле". 

По думите на експерта част от умората в обществата идва от това, че хората са възприемали войната като спринт, а тя ще бъде маратон

Социологът подчерта, че основен въпрос е как всичко ще продължи след военните действия, в този смисъл военният аспект е само едната страна на нещата, а в ситуацията има още елементи. 

Интервюто на Диана Янкулова с Ивайло Иванов и с Марчела Абрашева в предаването "Неделя 150" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор на ескалацията на напрежението в Близкия изток. В рамките на заседанието на Съвета по сигурността..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна работа в парламента , обясни той: "Не е просто до готовност на администрацията, за да тръгнат някакви..

публикувано на 02.10.24 в 18:07
Снимката е илюстративна

Напускащи Ливан и Израел пристигат в Кипър по въздух и море

По въздух и море пристигат в Кипър чуждестранни граждани, напускащи Ливан и Израел заради ескалацията на военните действия в района. Пристанищата и летищата на страната, най-близката безопасна дестинация до конфликтната зона, са в пълна готовност да приемат засиления поток евакуиращи се, заяви днес правителството след проведеното извънредно заседание на..

публикувано на 02.10.24 в 18:04