Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен туристически интерес към Седемте рилски езера

Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

Над 2000 туристи са потърсили прохлада през уикенда на Седемте рилски езера, където дневните температури не надхвърлят 17-18 градуса. Планинските спасителите са се отзовали на 4 инцидента за 5 дни, като снощи са свалили пострадал турист под връх Харамията, който си счупил коляното.

На Седемте езера се качват предимно чужденци, които съчетават почивката си и плажа на Черноморието с посещения и преходи по Седемте езера в Рила, каза Божидар Джокин от Спасителния отряд в Дупница:

"Чудесно е за разхлаждане и разходка. Основно идват хора от морето – както ние ходим на море, те идват на планина. Идват и много чужденци". 

Последните дни станали няколко инцидента, един от които вчера вечерта. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия

С 401 гласа "за", 284 "против" и 16 "въздържал се" Урсула фон дер Лайен бе избрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Гласуваха общо 707 евродепутати, невалидните бюлетин са 7. Резултатите й надвишиха тези от вота за първи мандат, когато тя получи 383 гласа от 751.

публикувано на 18.07.24 в 15:21

Илияна Йотова: Надявам се да има правителство с третия мандат

Надявам се, че разумът при парламентарните групи ще надделее и ще има правителство с третия мандат, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Созопол, където днес участва в  тържествената церемония пред паметника на Левски по повод 187 години от рождението на Апостола на свободата. Според вицепрезидента в настоящата ситуация страната ни има нужда от..

публикувано на 18.07.24 в 15:08

Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара край Воден

Два хеликоптера на Българската армия се включиха в гасенето на пожара край боляровското село Воден. Вятърът в района в ранния следобед се усили и това повиши риска от разрастване на пожарите.  Междувременно в селото започнаха огледи на изгорелите къщи. Ще бъдат описани 15 от пострадалите 35. Възрастен мъж при вида на изгорялата си къща, се разплака...

публикувано на 18.07.24 в 14:40

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш

Късо съединение е причината за пожара в свищовското село Ореш, който предизвика значителни материални щети и се наложи да бъдат евакуирани хора, съобщиха от Противопожарната служба във Велико Търново.  Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8 За..

публикувано на 18.07.24 в 14:26
Людмила Петкова

Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините

Над 6,2 милиарда лева е достигнала инвестиционната програма за общините, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова. Програмата е част от Бюджет 2024 и всяка промяна в нея трябва да бъде одобрена от парламента. Средствата обаче се изплащат до 2026 година: "В това число 4,  552  милиарда 2024 година, от които 747 милиона са..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали

Безводие мъчи хиляди жители на област Кърджали. Много населени места вече са на режим и изпитват трудности при екстремно високите температури. Заради засушаването нивото на реките е спаднало и голяма част от водоизточниците са пресъхнали. В график са включени водоноски, а кметове призоваха за пестене на питейната вода. Екстремните..

публикувано на 18.07.24 в 14:09
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на финансите: Ще бъдат осигурени пари за всички пострадали от пожарите

Служебният министър на финансите Людмила Петкова увери, че с преструктуриране на разходите ще бъдат осигурени пари от бюджета за всички пострадали от пожарите.  Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите Процедурата за компенсация ще бъде разработена по познатите на общините процедури, каза Петкова, която участва в първото..

публикувано на 18.07.24 в 13:58