Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Маринов: Левски го очаква тежък сезон, ако няма примирие между ръководството и феновете

Снимка: БГНЕС

Защо левскарите отново са на протест? Каква е причината за поредното разделение сред сините?

Процес, който наблюдаваме от месеци, преля чашата, поясни в интервю за БНР спортният журналист Валентин Маринов от "Клуб  Z".

"Преди година Левски беше в много по-различно положение – спечелил купа, завърнал се в Европа, с треньор, който развиваше играта на отбора. Още тогава Стоилов започна да намеква за процеси, които се случват в Левски. Той имаше притеснения относно управлението на Левски, допускането на клубния спонсор прекалено навътре в делата на клуба."

Запитан стана ли спонсорът "бащицата", той заяви, че "така изглежда".

Относно финансирането на футболния клуб и идеята за собствените приходи журналистът посочи още:

"Става въпрос не само за един източник на приходи – само феновете, а за няколко. Включва това клубът да изглежда стабилен в очите на феновете и на спонсорите, да има прозрачност по отношение на харчовете, да се разплаща редовно. Да има отбор, който играе добре, побеждава и феновете са на стадиона. Левски играеше пред пълен стадион вкъщи и на чужд терен, където гостуваше. Споменаваха се рекорди за продадени абонаментни карти, на фен артикули. Това е перо в приходите на даден клуб."

Снимка: БГНЕС

За по-директното участие на феновете в съдбините на клуба по модела на други западни отбори Маринов отбеляза:

"Има и друг много важен нюанс – в самите среди на левскарите този модел не е така масово припознат. Опира и до някои черти в България – за модела "бащица", да нямаш отговорност, да чакаш някой да дава пари и ти да ги харчиш."

Наско Сираков не преведе клуба през трудните времена, управлението забуксува, Левски направи крачки назад, не прогресира, смята Валентин Маринов. Затова и организирани привърженици по думите му предприемат протестни акции.

"Мажоритарният собственик тръгна от позициите на обединението. Той не е човек, който налива пари в клуба. Той самият не е бащица, какъвто беше Васил Божков. Ако той се оттегли, просто някой трябва да се наеме да управлява, бидейки президент и притежавайки тези прословути акции. Не би възникнал трус относно финансирането на клуба."

Атмосферата в клуба няма как да не влияе и на чужденците в отбора. Те усещат обстановката по трибуните, в отбора и това до някаква степен минира и работата на новия старши-треньор, изтъкна журналистът.

"Ако в Левски не се намери начин да се разговаря, да се постигне примирие между фенове и ръководство, клуба го очаква много тежък сезон."

Наско Сираков

Цялото интервю по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хуан Баутиста Торес

Аржентинец спечели "Чалънджър" в Добрич

Хуан Баутиста Торес от Аржентина спечели титлата на сингъл на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Добрич с награден фонд 36 900 евро на кортовете на ТК "Изида". На финала Торес направи обрат и победи руснака Иван Гахов с 5:7, 6:0, 7:5 за 2:27 часа. На двойки трофея спечелиха Александър Мерино (Перу) и Кристоф Негриту..

публикувано на 24.08.24 в 17:35
Джон Флорвиъс

Черно море привлече центъра Джон Флорвиъс

Баскетболният Черно море привлече Джон Флорвиъс, съобщиха на официалната си фейсбук страница от варненския тим. "Джон Флориъс е нашето следващо попълнение, което ще заеме ключовата позиция център в отбора! Той идва при нас със сериозен опит и шампионски дух, след като миналия сезон стана шампион с отбора на Рилски Спортист. Вярваме, че..

публикувано на 24.08.24 в 17:21
Брайтън победи Манчестър Юнайтед с 2:1

Брайтън повали Манчестър Юнайтед с гол в добавеното време

Брайтън победи Манчестър Юнайтед с 2:1 у дома на "Амекс Стейдиъм" в мач от втория кръг на английската Висша лига. Двубоят започна с натиск на гостите, но до средата на първото полувреме те нямаха точен удар. В 32-та минута ветеранът Дани Уелбек засече подаване по земя на Кауро Митома и изведе "чайките" напред в резултата. В ответната атака..

публикувано на 24.08.24 в 16:43
Пламен Милушев

Ясни са финалистите на държавното първенство по тенис

Действащият шампион на страната в зала Пламен Милушев и вицешампионът Симон-Антони Иванов ще спорят за титлата на Държавното първенство по тенис на открито при мъжете. Надпреварата с общ награден фонд 10 хиляди лева се провежда на червените кортове на ТК "Левски" в София. Водачът в схемата и финалист на закрито Симон-Антони Иванов победи в..

публикувано на 24.08.24 в 16:12
Христо Стоичков се срещна с жители и гости на Бяла

Стоичков: Винаги съветвам децата да се учат и да спортуват

Христо Стоичков се срещна с жителите и гостите на Бяла. Повече от час и половина той раздава автографи и се снима с хората в новопостроения експоцентър "Уста Колю Фичето". "Искам да виждам усмихнати хора. Така се зареждам. Всички се радват и казват как прославям България, но аз съм го направил благодарение на моите колеги, семейството,..

публикувано на 24.08.24 в 14:54
Логан Сарджънт претърпя тежка катастрофа

Сарджънт катастрофира тежко преди Гран При на Нидерландия

Пилотът на Уилямс - Логан Сарджънт, претърпя тежка катастрофа по време на третата тренировка в Гран При на Нидерландия във Формула 1, поставяйки участието му в квалификацията по-късно днес под въпрос. 23-годишният американец изгубил контрол, излезе от пистата, след което колата му се запали. Сарджънт се отърва без контузии, но свободната..

публикувано на 24.08.24 в 14:39
Хуан Искиердо (в синьо и черно)

Уругвай спря футбола заради здравословното състояние на Искиердо

Уругвай отложи всички футболни мачове за уикенда заради "деликатното здравословно състояние на Хуан Искиердо", след като защитникът на Национал колабира по време на мача срещу Сао Пауло за Копа Либертадорес. Искиердо, който замени Себастиан Коатес на полувремето, падна на земята в безсъзнание в 84-ата минута, без да влиза в контакт с друг..

публикувано на 24.08.24 в 14:31