Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чума" - български филм, вдъхновен от разказ на Йовков и по сценарий на проф. Биолчев

Снимка: Предоставена от организаторите

Нов български игрален филм, вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото“ и по сценарий на проф. Боян Биолчев, се очаква да излезе скоро на голям екран. Лентата се казва "Чума“, а първият официален тийзър беше пуснат преди дни в кината и социалните мрежи.

Действието в "Чума" се развива в началото на 19 век, но филма не се определя като исторически. Лентата е заснета за 25 дни, основно в района на село Каменица, а финалните кадри са направени в Бояна на така наречения римски декор, където е пресъздаден пищен кервансарай - някъде в пределите на Османската империя. Всъщност, това са началните сцени на "Чума", в които чорбаджи Йордан и сина му Йоно се завръщат от хаджилък, а чумата върлува по българските земи.

Продуцент Илиян Джевелеков сподели:

"Има едни вечни теми, които касаят, например, реакцията на човек в екстремни ситуации, които са особено актуални днес".

Сценаристът професор Боян Биолчев допълни:

"Разказът на филма всъщност взема като отправна точка едно голямо човешко достояние на Йовков - отношението му към любовта като единствения мост на човека към човешкото".

Главната роля е поверена на Свежен Младенов:

"Винаги са ме вълнували човешките страсти, човешката психология. Много ми е интересно, когато един човек попадне в екстремна ситуация, в ситуация на абсолютен стрес, неговите реакции. То се вижда и във филма, между другото. Един реагира по един начин, друг реагира по друг начин".

Датата на официалната кинопремиера ще бъде обявена скоро.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар

Два дни след като бе убит в Техеран, политическият лидер на палестинската терористична организация "Хамас" беше погребан в Катар. На церемонията в джамия северно от столицата Доха присъства и Халед Мешал, сочен за вероятен наследник на ликвидирания Исмаил Хания. Американският президент Джо Байдън заяви, че убийството на лидера на Хамас..

публикувано на 02.08.24 в 17:50

Руските войски продължават напредването си в Донбас

По последна неофициална информация руските войски продължават напредването си в Донбас и вече са на по-малко от 17 километра от ключовия град Покровск. Въпреки сведенията, че Киев е получил от западните си партньори първите изтребители Ф-16, през последните дни руската авиация е засилила съществено бомбардировките в това направление, съобщава..

публикувано на 02.08.24 в 17:41

МВР разпитва едно лице във връзка с пожара над село Сенокос

Има лице, което е разпитвано в областната дирекция на МВР Благоевград във връзка с пожара над село Сенокос, община Симитли, при който изгоряха една къща и три плевни. На брифинг областният управител на област Благоевград Георги Динев потвърди тази информация. "Нека да оставим тези версии и това разяснение на служителите на МВР. Знам, че..

публикувано на 02.08.24 в 17:20

Димитър Благоев и "Трио плюс" с джаз концерт в Кино Кабана

Композиторът и китарист Димитър Благоев ще изнесе джаз концерт с неговото "Трио плюс" в Кино Кабана. Музикалното събитие е в програмата на Софийските джаз дни.  Самият Благоев сподели, че за авторската си творба се е вдъхновил от Родопите.  "Темата за фолклорната импровизация е тема, която написах при едно мое пребиваване в Родопите..

публикувано на 02.08.24 в 16:46

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност с лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за болнична помощ със 785 легла, като в сравнение с предходната година броят на заведенията остава..

публикувано на 02.08.24 в 16:32

10 години система за ранно оповестяване пази от огън "Врачански Балкан"

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан". Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. км гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 хил. лв. безвъзмездни европейски средства.  Според..

публикувано на 02.08.24 в 16:15
Костадин Костадинов

"Възраждане" няма да застане зад правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -   без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност. Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 16:10