Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски повали Ботев (Пд) с дузпа и две „бомби" от далеч

Ботев (Пловдив) загуби от Левски с 1:3
Снимка: Сайт на Ботев (Пловдив)

Отборът на Левски постигна първа победа от началото на сезона в Първа лига. „Сините“ се наложиха с 3:1 при гостуването си на Ботев (Пловдив) в дербито от втория кръг на шампионата. Пред над 8000 зрители на стадион „Христо Ботев“ двата тима изиграха интересен двубой, в който и четирите попадения паднаха през втората част. Първо Рикардиньо бе точен от дузпа в 56-ата минута, а в 74-ата Джавад Ел Джемили удвои преднината на своя тим. Мартин Секулич намали изоставането на "жълто-черните" в 81-ата минута, но само пет минути по-късно Ел Джемили се разписа за втори път с "бомбен" удар отдалеч, за да оформи крайния резултат. По този начин Левски записа първи успех под ръководството на новия си наставник Николай Костов, докато „канарчетата“ остават без победа след първите два кръга в първенството.

В 11-ата минута отборът на Ботев първи стигна до опасност пред противниковата врата. Уме Емануел преодоля Марин Петков по десния фланг и центрира в наказателното поле, където Жереми Петрис остана под топката, а зад гърба му Красиан Колев засече с глава, но Пламен Андреев реагира и улови.

Малко след това Джеймс Ето‘о пробва с прехвърлящ удар от около 20 метра да изненада стража на „сините“, който отново се намеси и изби в корнер. 

В 17-ата минута играчите на Николай Костов отговориха с далечен изстрел на Джавад Ел Джемили, попаднал право в ръцете на Хидайет Ханкич, а след това и Марин Петков стреля неточно от дистанция. 

В 36-ата минута Роналдо засече с глава центриране отляво, търсейки близкия ъгъл на вратата на Ботев, но вратарят на „канарчетата“ парира удара. 

До края на полувремето Мартин Секулич опита шут по земя от дъгата на наказателното поле, но той не затрудни Пламен Андреев и така почивката дойде при нулево равенство. 

Седем минути след подновяването на играта Левски получи правото да изпълни дузпа. След блокиран удар на Роналдо Роберто Пунчец се засуети да изчисти, Рикрдиньо чукна топката и се спъна в крака на защитника, но Валентин Железов посочи бялата точка, като ситуацията бе преразгледане и с помощта на системата ВАР. Потърпевшият Рикардиньо се нагърби с изпълнението и преодоля Ханкич за 1:0.

В 74-ата минута „сините“ решиха мача с втори гол. Джавад Ел Джемили получи в противниковата половина и бе оставен да напредне до дъгата на наказателното поле, откъдето отправи неспасяем удар в левия ъгъл за 2:0.

В 81-ата минута Ботев намали изоставането си. След центриране от корнер защитата на "сините" изби и Точукву Нади опита шут от около 20 метра, изстрелът бе блокиран, но топката падна на крака на Мартин Секулич, който реализира от близка дистанция за 1:2.

Само пет минути по-късно обаче Левски възстанови двата си гола аванс, след като точен за втори път бе Джавад Ел Джемили. Халфът на гостите отново се разписа с прецизен фалцов удар от границата на наказателното поле, който не остави шансове на Хидайет Ханкич и така оформи крайния резултат - 1:3.

В следващия трети кръг Ботев гостува на Пирин (Благоевград), докато Левски приема Локомотив (София) в столично дерби.

Първенство на България по футбол, среща от втория кръг на Първа лига между отборите на Ботев (Пловдив) и Левски (София):

Ботев (Пловдив) – Левски 1:3 (0:0)

голмайстори: 0:1 Рикардиньо 56 – дузпа, 0:2 Джавад Ел Джемили 74, 1:2 Мартин Секулич 81, 1:3 Джавад Ел Джемили 86

стадион: „Христо Ботев“, Пловдив

главен съдия: Валентин Железов, гр. Бургас

жълти картони: Самуел Акере, Точукву Нади (Ботев Пловдив); Асен Митков, Жереми Петрис, Марин Петков, Джавад Ел Джемили (Левски)

Състав на Ботев (Пловдив): Хидайет Ханкич, Николай Минков, Джаспър ван Хертъм, Роберто Пунчец, Самуел Акере, Джеймс Ето'о (70 – Точукву Нади), Красиан Колев, Янис Карабельов, Реда Рабей (61 – Елвис Ману), Уме Емануел (70 – Фаустас Степонавичус), Мартин Секулич

Състав на Левски: Пламен Андреев, Жереми Петрис, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба, Марин Петков, Асен Митков (84 - Асен Чандъров), Джавад Ел Джемили, Уелтън, Ивелин Попов (64 – Андриан Краев), Роналдо (84 - Патрик-Габриел Галчев), Рикардиньо (79 – Преслав Бачев)


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде ще бъде игран Левски - ЦСКА София? Решават в четвъртък

Апелативната комисия към Българския футболен съюз (БФС) определи като допустима жалбата на ЦСКА София срещу решението на Спортно-техническата комисия от 21 август двубоят срещу Левски от осмия кръг на Първа лига да се играе на 14 септември на стадион "Виваком Арена-Георги Аспарухов" без допускане на гостуваща публика. "По жалба на ПФК ЦСКА..

публикувано на 26.08.24 в 18:35

Ръководството на Спартак (Варна): Александър Томаш е наш треньор

Ръководството на Спартак (Варна) излезе с официална позиция по повод появилите се спекулации за преминаването на старши треньора на отбора Александър Томаш в друг клуб. Още от вчера има слухове, че бившият защитник на ЦСКА се е разбрал да поеме клуба от Борисовата градина. На официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук бе публикувана..

публикувано на 26.08.24 в 18:32

Наполи не бе затруднен от Болоня (обновено)

Отборът на Наполи начело с Антонио Конте постигна дебютната си победа в Серия “А” през новото първенство след 3:0 над Болоня.  На стадион “Диего Марадона” в Неапол, Кварцхелия асистира на Джовани ди Лоренцо за 1:0 в 45-ата минута, а в 75-ата сам реализира втория гол. В добавеното време резервите Давид Нерес и Джовани Симеоне комбинираха за третото..

публикувано на 26.08.24 в 07:05
Атлетико Мадрид

Атлетико (Мадрид) постигна първа победа в испанското първенство

Отборът на Атлетико (Мадрид) постигна първа победа от старта на сезона в испанското футболно първенство.  Атлетико постигна убедителна победа с 3:0 над тима на Жирона. На "Сивитас Метрополитано" попаденията бяха дело на Антоан Гризман (39'), Маркос Йоренте (48') и Коке (90'), а Ян Облак се отличи няколко важни спасявания и помогна за успеха.

публикувано на 26.08.24 в 06:52
Тодор Неделев (вляво)

Гол от дузпа донесе икономична победа за Лудогорец в Стара Загора

Гол от дузпа, реализирана от Тодор Неделев през второто полувреме, донесе икономична победа с 1:0 за Лудогорец при гостуването му на Берое в мач от шестия кръг на Първата ни футболна лига. Първото полувреме бе скучно, с владеене на топката предимно от шампионите и опити за бързи контри на домакините. Единственият опасен момент през първата част бе ударът..

публикувано на 25.08.24 в 23:12
Втора лига

Резултатите във Втора лига

Резултатите в шестия кръг на Втора футболна лига: Добруджа - Монтана 0:0 Спортист Своге - Лудогорец, втори отбор 0:1 Ловеч - Янтра 0:1 Фратрия - Несебър 1:0 ЦСКА София, втори отбор - Спартак Плевен 0:0 Дунав - Миньор 1:0  Локомотив Горна Оряховица - Струмска слава 4:0

публикувано на 25.08.24 в 22:03
Мохамед Салах

Ливърпул с рутинна победа срещу Брентфорд

Ливърпул победи Брентфорд с 2:0 в мач от втория кръг на английската Висша лига, който се изигра на "Анфийлд". "Пчеличките" нямат успех на този стадион от 1937 година насам.  Домакините наложиха натиск от самото начало на сблъсъка. В 13-ата минута Луис Диас беше изведен на чиста голова позиция, като той навлезе в наказателното поле и стреля технично,..

публикувано на 25.08.24 в 21:32