Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добруджа става център на земеделието през следващите три дни с проявата "Ден на полето"

Снимка: Мая Щърбанова

Добруджа става център на българското земеделие през следващите три дни, в които ще се проведе мащабната проява „Ден на полето“. Събитието се организира за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация. Инициативата е продиктувана от любовта към земята и плодовете, които тя ни дава, както и от желанието различните представители в сектора да се съберат на едно място, за да се запознаят, опознаят и споделят опит. Разбира се, организаторите са се погрижили и за доброто настроение и забавление на всички посетители, а за малчуганите са подготвени множество игри и награди. 

Подготовката за "Ден на полето" е започнала още преди половин година. Времето за провеждане на инициативата е подбрано умишлено след уморителната жътва – от 25-ти до 27-ми юли, когато стопаните могат да отдъхнат за кратко, да се съберат на едно място и да споделят идеи, опит, тревоги и надежди. Мястото за провеждане на събитието е полето на изхода на Добрич в посока Варна около 5-ти километър, а времето и за трите дни е от 14.00 до 22.00 часа вечерта. 


Програмата е много натоварена и разнообразна, обещава председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. 

По думите й в първия ден са предвидени много песни, танци и настроение. Вторият ден е работен, добави тя. И още:

"Ще покажем на най-малките пшеница, брашно, хляб, цяревица и слънчоглед - какво ражда земята. Да предизвикаме любов в тях".

Третият ден е за занимания и забавление. Ще има демонстрации на машини и как работят те на полето. 

Над 60 са фирмите, които до този момент са заявили участие, но радостното е, че обажданията не спират от цялата страна и вероятно техният брой ще се увеличи.  

За образователната част на събитието основна грижа има директорът на Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич Катя Пандерова. По думите й няма как гимназия със 117-годишна история в обучението на кадри в областта на земеделието да не е съдомакин на подобно събитие:

"Нашите ученици останаха много очаровани предходната година и с нетърпение очакват и тази. Имат желание не само да видят, но и да участват в демонстрацията на машините, както и да видят различните хибриди как са се представили на полето. Освен образователен, ще има и забавен момент от нашата гимназия. 3 дни ще има шатра, където гостите ще могат да получат информация за нашата гимназия, за обучението, могат да дойдат бивши и бъдещи възпитаници. Подготвили сме забавни игри. Учениците ще раздават и награди".

Специално внимание е обърнато и на занимателната част в програмата, за която се грижи Вероника Чалъкова. Надсловът „Ден на полето търси таланти“ е измислен съвсем умишлено, тъй като на сцената ще се качат предимно добрички изпълнители и танцьори или такива, които са започнали професионалната си кариера от тук. 

В откриването участие ще вземат и певческата и танцовата група „Жътвари“. Младите таланти от музикалното училище с ръководител Милена Пеева също ще излязат на сцената в следващите дни, както и още много други изпълнители. 

А целта на събитието е една, категорична е Радостина Жекова и посочи: 

"Добруджа, сектор "Зърнопроизводство", заслужава да бъде домакин на едно такова мероприятие, което за мен е изключително емблематично. Ние заявяваме на цялата общност, че сме тук и че сме социално отговорни хора, заявяваме, че сме готови да работим и то за каузи". 

Официалното откриване на „Ден на полето“ е с начален час 17 часа на 25 юли вляво от главния път на изхода на Добрич в посока Варна. 

Снимки: Мая Щърбанова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава масовото изселване от Хан Юнис

Продължава масовото бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на пътя, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава "Ройтерс". Разположеният в централната част на Ивицата Газа град Деир ал Балах вече е пренаселен със стотици хиляди бежанци вследствие от поредното засилване на бойните действия между израелската армия и..

публикувано на 03.07.24 в 18:28

Душана Здравкова: Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората

Нови избори, но с нов поглед на партиите към хората .  Това очакване изказа пред БНР Д ушана Здравкова, съдия и бивш евродепутат от ГЕРБ, и добави, че трябва да има промяна в партийния модел изцяло . " Да видя предложение за правителство, което е "още от същото", за мен беше огромно разочарование . Това не е правителството, което съм очаквала...

публикувано на 03.07.24 в 18:18
Орхан Исмаилов

Орхан Исмаилов: Пеевски ще бъде запомнен, че е проклятието на ДПС

В тази криза Пеевски трябва да се освободи и аз съм готов да му помогна, заяви Орхан Исмаилов, бивш зам.-министър на отбраната и председател на партията "Свобода и достойнство", в интервю пред БНР. В предаването "12+4" бившият зам.-министър на отбраната коментира буреносните процеси в ДПС и 14-те, които гласуваха потив кабинет на ГЕРБ-СДС...

публикувано на 03.07.24 в 18:05
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Пеевски приключи! Доган не може така да предаде ключовете за ДПС

Смятам, че Делян Пеевски приключи . Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", част от "Левицата", и коментира: "Това, което направи Пеевски, е нещо много голямо. Ахмед Доган не може точно така да предаде ключовете за партията ". Пеевски призна за препоръка от Доган, но "хората искат правителство" Пеевски: Видяхме, че..

публикувано на 03.07.24 в 17:33
 Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган (вляво) и на Русия Владимир Путин

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на форума в Астана

Президентите на Русия и Турция разговаряха в рамките на 24-тата среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която се провежда в Казахстан. Владимир Путин е приел поканата на Реджеп Ердоган да посети Турция. Турция е готова да положи основите на споразумение за прекратяване на огъня между Русия и Украйна. Това е заявил..

публикувано на 03.07.24 в 17:21
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов се изнерви, защото не му се получи 70 - 80 депутата

Всичко, което се случва в България, е като покана Румен Радев да излезе на терен . Радев е в сравнително удобна позиция и сега нещо може да стане, ако има време. Ситуацията в страната е такава, че му се дава възможност за равна отдалеченост от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това коментира Първан Симеонов, доктор по политология и политически..

публикувано на 03.07.24 в 17:14

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда. Това обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземния оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално информирани и са им били раздадени ваучери за храна и вода.  По последна информация полетът за Мадрид е..

публикувано на 03.07.24 в 17:00