Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър се присъединява към Шенгенската информационна система

Снимка: Pixabay

Кипър днес се присъединява към Шенгенската информационна система. Досега островната държава бе единственият член на ЕС без достъп до нея. За пълноправното ѝ членство в Шенгенското пространство предстоят още оценъчни етапи.

Свързването на Кипър с Шенгенската информационна система ще подобри националната му сигурност, повишавайки нивото на вътрешната и граничната безопасност, обявиха от кипърското национално бюро на системата.

Тя ще подпомогне в голяма степен справянето с нелегалната имиграция, трафика на хора и престъпността.

От днес кипърските полицейски, правосъдни, имиграционни, митнически и други компетентни служби получават достъп до досиетата на почти 90 млн. души, подчертаха от полицията.

Сред тях са лица, които се издирват, изчезнали или срещу които има издадена заповед за екстрадиция.

Присъединяването на Кипър към Шенгенската информационна система е резултат от изявление от 2019 г. за готовност за влизане в Шенгенското пространство, представено от тогавашния външен министър и настоящ президент Никос Христодулидис, и последвал процес на оценка в пет области.

Включването на страната в информационната система не означава пълноправно членство в Шенген и граничният контрол на ЕС няма да бъде незабавно премахнат, уточниха от националното бюро.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес за цялата страна Националният институт по метеорология и хидрология. Към тази сутрин в сила е червен код за горещини и за утрешния ден. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде предимно слънчево. След обяд на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се..

публикувано на 17.07.24 в 07:14

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55