Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите призовават МОН за ясни правила за изкуствения интелект в образованието

Снимка: Pixabay

Как учителите да се възползват от изкуствения интелект - това попитаха български синдикати Министерството на образованието. Такова искане обаче е част от световен процес, в който образованието се конкурира с компаниите-създатели на изкуствен интелект. Какво се прави, за да не може децата да "свалят“ знанията от облака, вместо да се учат с връстниците си от учители-хора? 

Доста сериозна битка се очертава на училището с това доколко изкуственият интелект да навлиза в обучението. От миналата година борбата беше само с ChatGPT - да не шества из работите на обучаващите се. А докато образователните институции се наумуват как да реагират, от средата на юли и Гугъл пусна своята версия на изкуствен интелект БАРД. И така - докато образователните институции се чудят как да отговорят, последното изследване на икономисти от Масачузетския технологичен институт установило, че професионалисти с висше образование може да станат по-продуктивни, ако използват ChatGPT. На доброволците даже им отнело 40% по-малко време, за да изпълнят задачите си, отколкото тези, които не използват приложението. Е да, изследователите не проверили фактите, затова и не може да се каже дали ефективността и качеството е дошло за сметка на точността. 

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов обясни наскоро, че образованието ще бъде най-сериозно засегнато от развитието на изкуствения интелект. Той ще освобождава учителите от рутинните задължения, но не би могъл да замести емпатията и емоциите, които трябва да предаде на учениците си

"Трябва да се проучи как изкуственият интелект да се интегрира в образователната система не просто само заради самото интегриране. Ние не развиваме изкуствен интелект, само за да развиваме технологии. Изкуственият интелект не трябва да бъде на всяка цена. Трябва да бъде използван само там, където той може да бъде полезен, може да допълни учителя и може да подобри качеството на цялата образователна система. Затова казвам, че хора, които разбират от изкуствен интелект, не могат да ви кажат как точно изкуственият интелект може да е полезен на вас. Изкуственият интелект трябва да бъде движен точно от педагогическите и обучителните процеси, а не от наличните технологии. Трябва да осигурим изкуственият интелект да помага на учителя, а не да го заменя. И неравенствата - нещо много важно - да не създаваме нови неравенства. Заплахи - на първо място - загуба на креативност и иновация. Критичното мислене в един ученик е много важно. На учителя това ще помага, но ученикът ще се научи според мен повече на мързел".

Сред другите опасности пред учениците са появата на икономически неравенствата, ще увеличи разликата в уменията. Притесненията са свързани и с появата на дигиталното неравенство и нещо етично, което не е много добре за ученика

"Изкуственият интелект може да оцени по някаква предварително зададена система резултата на ученика. Той може да му постави оценка. Само че тези системи учат всеки ученик, като предполагат, че той е подобен на другите, вкарват го в една средна система на оценяване, която е количествена система. Изкуственият интелект няма онзи поглед на учителя, той може да отсее тези системни грешки. Изкуственият интелект елиминира голяма част от човешкото взаимодействие, подкрепата на учителите, дискусиите и дебатите с учениците, от които всички се нуждаем, за да подобрим нашето критично мислене". 

Синдикатите у нас вече призовават МОН да разпише ясни правила за използването на изкуствения интелект в образователната система. От Министерството ще се иска за месец да има план-стратегия как изкуственият интелект ще подпомага дейността на българските учители и как ще променим качеството на учебния процес. Отделно от това синдикатът настоява и да има отделен раздел в Колективния трудов договор за регулиране на изкуствения интелект. Пламен Димитров от КНСБ обяснява:

"Ние оставяме машините сами да учат знания, вид умения, които бързо се усвояват, водят след себе си въобще неясната бездна на познанията, но бездна, в която ние сме мравките - това е големият проблем. От нас зависи все още този сценарий да бъде отложен във времето".

Дали Министерството ще отговори на призивите за правила за изкуствен интелект още не е ясно. Подобни въпроси поставихме и ние, журналистите, още с появата на ChatGPT в края на миналата година, но към момента няма ясни отговори. Онова, което синдикатите в образованието призовават е обучението с изкуствен интелект да не бъде оставяно на частните корпорации. Защото целта на частните корпорации е да правят печалба, а дейностите им нямат социална насоченост. Образованието за тях е пазар и безкраен източник на данни, за да тренират моделите си. Ирена Соколова, лектор в академията на КНСБ за науки и иновации и психолог, обяснява, че изкуственият интелект е доста добър в обработването на данни, но не и в емоциите:  

"Изкуственият интелект се опитва да преповтори през човешкия мозък, съумява в тази част, в която използва пренос на данни, но не успява в онази част, в която трябва да има емоционално чувстване. Непосилно е. В някакъв момент ако попитаме изкуствения интелект или му дадем команда за това да почисти планетата, защото е много замърсена, той може да реши, че хората я замърсяват. Това е стъпката, пред която ние трябва да спрем. Облачните технологии ни дават възможност, но не изчерпват нашия живот. Ние ги създаваме, създаваме ги по наш образ и подобие, защото имаме безумната арогантност да си мислим, че сме Бог, но не сме и е добре да си дадем сметка за това, за да можем да се погрижим за бъдещите поколения". 

Засега преподавателите просто искат да получат указания как да прилагат изкуствения интелект в образованието. За да не се стигне в бъдеще до това децата да „свалят“ в главите си знанията, вместо да използват учителите. Но поне за това има вече планове да бъде регулирано. Организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО обяви за заплаха напредъкът в невротехнологиите. С желанието електронни устройства да бъдат свързани с нервната система, за да се лекуват заболявания (за сега) се създава заплаха за неприкосновеността на личния живот, алармираха от ЮНЕСКО. И затова организацията подготвя световна „етична рамка" за защита на човешките права в сферата на невротехнологиите. А в тази сфера вече се прави много. През май американски учени съобщиха за разработването на "езиков декодер", който превежда мислите на човека в писмен вид. А компания на милиардера Илън Мъск получи разрешение от властите в САЩ да осъществи тестове върху хора на мозъчни импланти. Така че учителите може би наистина имат нужда от ясни правила за изкуствения интелект.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22