Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот в условията на глобално затопляне? Полезният опит е на специалистите по пустинно строителство

Снимка: Феня и Искра Декало

И това лято станахме свидетели на явления, свързани с глобалното затопляне. Високите температури, пожарите, наводненията, които са характерни за пустините, завладяха и други райони на Земята. 

Как да се живее при новите условия? 

Специалистът по пустинно строителство и градоустройство в университета "Бен Гурион" в пустинята Негев професор и архитект Ицхак Меир. 

"Както не всички пустини са пясъчни като Сахара, така и освен номади, там от древни времена, са живели и уседнали народи. Дългогодишният опит и мъдрост е създал правила за строителство на домове и обществени сгради, в които през зимата да е топло, а през лятото - студено. Преди да има климатик, са изградени нещо като комини, които улавят и усилват всеки порив на вятъра и той преминава - през лятото през студен слой, а през зимата - през затоплено пространство". 

С неговите студенти решили да приложат това, което изучават на теория и откриват при теренни проучвания на изоставени градове сред пустинята. Възложено му било да проектира новия корпус на филиал на университета "Бер Шева" - в самото сърце на Негев, в знаменития кибуц Сде Бокер, който е близо до най-високата част на каменната пустия Мицпе Рамон. 

Надморската височина е 500 метра и е далече от морето. Денонощно и годишно се отбелязват огромни температурни разлики, което не го прави привлекателно място за живеене, но съвсем наблизо са развалините на съществувалия през библейски времена и няколко века сред това град Авдат, който е бил на пътя на подправките от Саудитска Арабия към Ашдод и Газа. Според намерените археологически останки, там се е живяло добре и комфортно. 

"Заданието ни бе да изградим кампуси на университет - учебни и административни сгради, детска градина, парници и лаборатории, но така, че да е нужно малко ток за охлаждане или затопляне. Направихме прозорците така, че да вкараме в сградите оскъдните лъчи на ниското зимно слънце и да запазим топлината за цяло денонощие. През лятото - чрез изкуствени сенници (които са в същото време и слънчеви батерии, произвеждат изцяло електричеството необходими за живеене, изследователска и учебна дейност) и да не се позволи прегряване на помещенията през деня. През нощта сме изчислили как сградите да се проветрят и студеният въздух (заради температурните разлики) и да ги охлади до такава степен, че през деня без климатик да е приятно. Върхът на уменията си проявихме при проектирането на жилищна сграда на преподавателите с 80 апартамента и общежитията за студенти".

Използват студения нощен вятър за охлаждане и в помещенията е винаги приятно. От министерството на строителството се заинтересували от технологията и ни възложили построяването на цял жилищен район в столицата на пустинята Негев - "Бер Шева". За целта направили симулация къде във всеки апартамент ще грее слънцето и в кои часове на денонощието, за да знаят как да разположат в нея прозорците и сенниците. На повечето архитекти е удобно да е еднакво разпределението на стаите в различните апартаменти на жилищния блок. 

"Но не е едно и също дали живееш от южната, или от северната страна на сградата. Дали си в ниските етажи, или на върха на небостъргач. При нас всичко е съобразено с конкретните условия. Вече заселихме първите обитатели". 


Повечето градове по света имат свой жилищен фонд - как ще го приспособите, за да могат да използват Вашите проучвания?

В центровете на старите градовете е винаги по-горещо и задушно, отколкото в предградията им. Все по-гъсто ги застрояват и с по-високи сгради, на по-голяма площ. Налага се ново преосмисляне на градоустройствените проекти, за да се предотврати прекомерното затопляне през лятото и заледяване през зимата, да се осигури канализация за валежите, които в последно време са по-кратки и интензивни, за да не се стигне до наводнения. Нашият поглед към тези градски центрове е комплексен - сгради, зелени площи, обществен и личен транспорт, подвижни съоръжения, които правят сянка през лятото и предпазват, когато вали, а през зимата, посредством система от огледала, да съберем слънчевите лъчи за отопление. Земята попива падналите валежи, но бетонирането и асфалтирането ѝ пречат. Предците са ни оставили прекрасни примери за системи от дренажи и подземни водохранилища, защото с климатичните промени водата става най-важния национален ресурс. Законодателството в Израел не позволява на частни лица да имат големи водохранилища. И жалко. Но кметствата търсят способи да оползотворят неколкократно дъждовната вода, преди тя да се влее в морето. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58