Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Милев: Бешков е най-ярката еманация в биографиите, които описвам

3
„Илия Бешков. Биография“

"Реших да напиша книга за Илия Бешков в годината, когато имаше годишнина от неговото рождение, но може би само привидно това изглежда формално. С всички биографии, които пиша, явно следвам една линия още от Людмила Живкова, първата ми изявена биографична книга, Бешков, Майстора, новият ми проект, по който работя заедно с "Книгомания" за Алеко Константинов.

Така че, това една линия, по която темите, идеите, по които работя, личностите, са по някакъв начин свързани", разказа в "Нощен Хоризонт" Иво Милев, писател, продуцент и преводач, автор на книгата „Илия Бешков. Биография“.

На 24 юли през 1901 год. е роден големият български творец Илия Бешков. Той е един от най-значимите български художници /график, карикатурист, преподавател, писател/ от началото на 20-ти век. 

Карикатурата, лишена от морална санкция, е зъл присмех над човека” – казва големият Илия Бешков.
Иво Милев
"В тази линия, за която говоря, Бешков е най-ярката еманация. Това са хора, които не са много типични, или ако са проявят те са много ярки личности. Тоест - това са хора, отречени от земното, от материалното. Това са хора, които можем да наречем идеалисти.

Това са хора, които можем да наречем идеалисти, които не са идеалисти на думи, а те така живеят...Те не са много. Те са като някаква компенсация на един прекален материализъм, за който има много причини. Който дълбоко някак си е залегнал в нашата действителност от много време...

На тези хора, като Бешков, не може да отречеш, че са били честни. Дали са успели по някакъв начин с делата или с творчеството си да направят някакви промени - това е отделен въпрос, но не можеш на нито един от тях да отречеш тяхната честност..., сподели още за "Хоризонт" Иво Милев.

Милев разказа още за драматизма в името на чистотата и честността, и непорочноста в душата на Бешков. Той е бил обсебен от предсказанията на звездите и Космоса, вярвайки, че човек е прашинка във Вселената, от която зависи твърде малко. Бежков е правел също хороскопи, вярвал е в тях, в известен смисъл той е предсказал смъртта си.
Бешков е кръстен на Свети Илия, на огнения пророк, разказа още Чилев за БНР. Бешков претърпява еволюция по отношение на религията и вярата в Бог.

Иво Милев завършва Немската гимназия в родния си град Ловеч. Следва право в СУ „Св.Климент Охридски“. Като продуцент и сценарист реализира филмовите и телевизионни продукции „Стъклен дом“, „Отплата“, „Мисия Лондон“ и др. Автор е на романите „Случаите на инспектор Тюхчев“, „КБ“ и на биографичните книги: „Животът и смъртта на Людмила Живкова“, “Илия Бешков, Биография”, “Владимир Димитров - Майстора” и др. Бил е заместник директор на Националната галерия и ръководител на изложбената и проектната дейност на галерията. Куратор на множество изложби в Националната галерия и в страната


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38