Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Безвъзмездната доставка на зърно от Русия за Африка може да се приеме за купуване на гласовете за международни форуми"

Златко Димитров: Атака срещу търговски кораб би могла да се разглежда като престъпление срещу човечеството

"Атаката срещу обекти с гражданска цел, включително пристанищната инфраструктура в Украйна, представлява военно престъпление и не се позволява от международното хуманитарно право"

| Интервю
3
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

"Заплахите на Руската федерация, че всеки кораб, който плува във временната предупредителна зона в Черно море, определена за учения, ще бъде разглеждан като легитимна цел, нарушават международното морско право. Атака срещу търговски кораби би била нарушение на правилата и при някои условия - престъпление срещу човечеството. Ако международният съд отсъди,  би могла да представлява престъпление срещу човечеството". Това обясни пред БНР Златко Димитров, доктор по международно право и бивш служител на ООН.

Министерството на отбраната съобщи в четвъртък, че Русия е изпратила публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море заради провеждане на военно учение. И че тази предупредителна зона обхваща част от изключителната икономическа зона на страната ни.

Няма причина за притеснение, учението ще се провежда далеч от териториалните води на страната ни, увериха от министерството. А НАТО декларира, че продължава да брани всеки сантиметър от територията на страните членки.

Димитров посочи в предаването "Събота 150", че не е определена северната част на нашата изключителната икономическа зона

"Няма делимитация между България и Румъния"

В условията на война между две от Черноморските държави, организирането на такива учения би могло да има други цели, а именно - да се  забрани свободата на корабоплаване в Черно море. Това би означавало пряко нарушение на международното право, разясни още експертът. 

Решението на Руската федерация да прекрати споразумението по зърнената сделка вече доведе до ескалация, отбеляза той.

"След прекратяването на зърнената сделка от Русия, цените на зърнените култури в световен мащаб  са нараснали  с 20 процента. Това ще доведе до сериозни проблеми с продоволствената сигурност на много държави по света, най-вече в Африка".

Димитров подчерта, че изразеното мнение на военни от резерва, че би могло да се прибегне до ескортиране на кораби  до украински пристанища, не е официалната позиция на НАТО. 

"Това би могло да доведе до военен конфликт между НАТО и Руската федерация. А целта на Алианса не е такава"

Златко Димитров каза още, че атаката срещу обекти с гражданска цел, включително пристанищна инфраструктура в Украйна, представлява  военно престъпление и не се позволява от международното хуманитарно право

"Русия осъществява морска блокада на пристанищата в Украйна, а това не е разрешено от Съвета за сигурност на ООН. Това е продължаващо престъпление. Ако тези действия не бъдат прекратени, международната общност трябва да се обедини, за да окаже натиск".

Експертът коментира и изказването на Владимир Путин, че Русия ще достави безвъзмездно зърно на държави от Африка. 

"По-голяма част от тях подкрепят Русия при гласуванията в общото събрание на ООН, като Еритрея и Мали, или пък се въздържат да осъдят агресията срещу Украйна, като Централноафриканската република, Буркина Фасо и Сомалия. В някои от тези държави все още функционират наемници от „Вагнер“. Може да се каже, че става въпрос за купуване на гласовете на африкански държави на форуми, като този на ООН.

Председателят на Комисията на африканския съюз обаче каза, че зърното е важно, но е важно и да спре войната в Украйна. 

"Това е легитимна позиция. Много от африканските държави чувстват последиците от спирането на износа на зърно и повишаването на цените. По никакъв начин не спомага за премахването на глада и осигуряването на продоволствена сигурност"

Цялото интервю на Деян Йотов със Златко Димитров може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43