Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на годината в Италия са опожарени 51 386 хектара гори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От началото на годината в Италия са опожарени 51 386 хектара горски площи, установи италианската екологична асоциация Legambiente, като се базира на Европейската сателитна система за горски пожари.

Според  изчисление на асоциацията, изгорените площи отговарят на над 73 000 футболни игрища. Обезпокоително е, че само за периода 25-27 юли са изгорели над 31 000 хектара растителност. Най-много опожарени места има на остров Сицилия равно на над 41 000 хектара, следват областите Калабрия, Пулия и Абруцо.

Статистиката сочи още, че в областите  Калабрия и Сицилия за миналата година са  установени над 5000 престъпления за палежи – умишлени, по  небрежност и общи пожари. Следват областите Лацио, Тоскана и Ломбардия.

Отчита се, че горещините придружени със силни ветрове благоприятстват тези злодеяния. Председателя на Legambiente Стефано Чиафани предложи предвиденото от Наказателния кодекс  престъпление за горски пожар, да важи и за всякакъв вид растителен пожар.


По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Вучич

Победа за управляващите на местните избори в Белград

Управляващата партия в Сърбия отбеляза победа на местните избори в Белград. Според неофициалните резултати на една от социологическите агенции, коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, печели близо 53% от гласовете в столицата. Движението "Тръгни, промени", начело със Саво Манойлович, е на второ място със 17,2 на сто подкрепа...

публикувано на 03.06.24 в 07:54

Оранжев код за дъжд в четири области

За днес, 3 юни, е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обявен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 03.06.24 в 07:37

В столицата се провежда форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България"

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често решенията са налице тук, а не в чужбина. Форумът събира водещи експерти от здравния сектор и ще се..

публикувано на 03.06.24 в 07:36
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50