Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима души с шанс за живот благодарение на донор и медици от четири лечебни заведения

Снимка: Ани Петрова

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на "Пирогов". Донорът е 32-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки тежкия момент близките взели решение да дарят органите му.

Сърдечна трансплантация е извършена в болница "Проф. д-р Александър Чирков". 

Екип на Военномедицинска академия е извършил чернодробна трансплантация, а две бъбречни трансплантации са извършени от медицинските специалисти в болница "Лозенец". Това е третата реализирана донорска ситуация в рамките на месеца и шестнадесета от началото на годината. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08
Венеция Ангова

В декларация: ПП-ДБ определиха случващото се в Доспат като феодализъм

Депутатите от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" излязоха с декларация, в която определят случващото се в община Доспат като феодализъм и призовават институциите за намеса спрямо кмета Елин Радев. "Призоваваме компетентните институции да се намесят незабавно и независимо да разглеждат всички сигнали, жалби, молби, подадени от..

публикувано на 11.07.24 в 09:59
Бойко Борисов в НС, 11 юли 2024 г.

Борисов за разрива в ДПС: Ние си гледаме ГЕРБ

По повод кризата в ДПС пред парламентарните репортери председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се интересува само от ГЕРБ: "Кой ще победи там, в случая изобщо не ни касае. Виждам, че се открива една много голяма възможност, защото по смесените райони битката се водеше само между ГЕРБ и ДПС. Това, че има проблем в тази партия е видно...

публикувано на 11.07.24 в 09:52

Надежда Йорданова: Не можем с лека ръка да ходим на толкова много избори

" Използва ли се прокуратурата и полицейските служби за заплашване на хора и за отнемане на бизнеса им - както твърди Ахмед Доган? Предприели ли са вече мерки, за да насрочат необходимите проверки и да се установят обстоятелства, свързани с тези твърдения? " . Тези въпроси отправи Надежда Йорданова от ПП-ДБ към и.ф. главения прокурор Борислав..

публикувано на 11.07.24 в 09:40
Кириакос Мицотакис

Атина повдигна въпроса за Преспанския договор на срещата на НАТО

На срещата на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер е повдигнал въпроса за неспазване на Преспанския договор от Република Северна Македония. "Пълното спазване на Преспанския договор от страна на Скопие е предпоставка за сигурността на Балканите", е заявил гръцкият премиер на заседанието на страните членки на Алианса във Вашингтон, посочват..

публикувано на 11.07.24 в 09:38
Депутати от различни политически сили присъстват на протест под наслов „Доспат не сте сами - Свобода за Доспат

Жители на Доспат на протест в София срещу кмета Елин Радев

Жители на Доспат и техни съмишленици от "Доспат не сте сами“ излязоха на протест край сградата на парламента днес. Недоволството на хората започна заради премахване на незаконни постройки от страна на община Доспат в различни населени места. Според участниците в протеста това е "наказателна акция спрямо тях от страна на кмета Елин..

публикувано на 11.07.24 в 09:32
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви: "Всеки човек от лична гледна точка може да изрази мнение за позицията си, разбира се, но когато се съберат..

публикувано на 11.07.24 в 09:20