Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра без кабинети за спешна неотложна и стоматологична помощ, отскоро няма и денонощна аптека

Снимка: Незабравка Кирова

Кабинет за спешна неотложна помощ в Силистра като областен град нямаНяма и илюзии, че някой ден това ще се промени. Темата е в пространството от поне 15 години и резултати няма. Няма и кабинет за спешна стоматологична помощА от скоро в Силистра няма и денонощна аптека, макар от година поне, тя да е била по-скоро с удължено работно време, а не на режим 24/7. 

Няма аптеки и в по-малките населени места, та дори и в някои общински центрове в региона. 

"Има остър недостиг на кадри. Другата причина е, че да поддържаш денонощна аптека е скъпо икономическо начинание", заяви Димитър Кръстев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Силистра. 

Регламент, който да задължава аптеките да работят извън стандартното работно време, няма. Въпрос е на желание и възможности, каза още той. 


Законът дава право на един магистър-фармацевт да е собственик на четири аптеки. Но той самият има право да работи само в една, сподели Калоян Мръсков, собственик от 9 години на аптека в Калипетрово. 

Не е разрешено и в една денонощна аптека да работи само помощник-фармацевт при тази липса на кадри. Мръсков потвърди, че не е икономически изгодно поддържането на денонощна аптека.


Ситуацията трябва да се обсъди, заяви председателят на Общинския съвет в Силистра д-р Мария Димитрова, предвид изказаното от здравния министър мнение, че "където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, Общината също би могла да субсидира извършването на тази дейност. За региони, в които аптеките нямат рентабилност да поддържат дейности по отпускане на лекарства, заплащани от НЗОК, също биха могли да се осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура".

33 са аптеките в Силистренска област. Като 25 от тях работят по договор с Националната здравноосигурителна каса. 

Според областната здравна карта обаче общия брой трябва да е 46 – това е преценката на МЗ по зададени критерии за обслужване на населението.

В две от общо седемте общини няма нито една. Останалите са разположени в общинските центрове, с изключение на двете големи села край Силистра – Айдемир и Калипетрово, съобщи директорът на РЗИ – Силистра д-р Теодора Начева. 


Остава държава, общини и фармацевти да намерят решение, защото практиката по света и у нас показва, че невъзможни неща няма.

Вариант е и да се промени условието за вендинг апаратите за лекарства - да не са само на територията на аптеките, но и върху общински имот, например.

Нужно е и младите кадри да бъдат стимулирани, за да се върнат по родните си места, тъй като средната възраст в региона на работещите в аптечната мрежа е 50 години

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

снимките в текста са с автор Незабравка Кирова

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29

Шествията за Деня на труда във Франция се смесиха с пропалестински по-радикални протести

Във Франция традиционните шествия за Деня на труда се смесиха с по-радикалните протести в подкрепа на Палестина. В Париж и други градове се стигна до инциденти. Първомайското шествие в Париж започна с напрежение - стотици радикални активисти провокираха митинга с безредици и лозунги срещу полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ...

публикувано на 01.05.24 в 20:20

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00