Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски дронове са нанесли поражения върху пристанищната инфраструктура в Одеса

Спасители работят на мястото на атака с дрон срещу пристанищна инфраструктура в Одеска област, Южна Украйна, 02 август 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските атаки с дронове от изминалата нощ на територията на Южна и Източна Украйна са нанесли най-големи поражения върху пристанищната инфраструктура в Одеса. Няма съобщения за жертви. 

"Руските терористи отново удариха пристанищата за зърно", написа украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм". 

Украинското министерство на отбраната съобщи, че последната руска атака срещу украинското пристанище Измаил на река Дунав е нанесла сериозни щети на силози за зърно.

Пристанището срещу дунавския бряг на Румъния, страна член на НАТО, служи като основен алтернативен маршрут за износа на украинска земеделска продукция. Цените на пшеницата на борсата в Чикаго скочиха с 4 процента след атаката от тази нощ заради притесненията на търговците от възможно спиране на глобалните доставки от Украйна, един от най-големите износители на храни в света.

Почти 40 000 тона зърно са били повредени при руската атака през нощта срещу инфраструктурата на украинското дунавско пристанище, каза украинският вицепремиер Олександр Кубраков и добави, че зърното е чакало за износ за Китай, Израел и африкански държави.

"Руснаците атакуваха складове и зърнени подемници – повредени са почти 40 хил. тона зърно, което се очаква от страните от Африка, Китай и Израел“, написа Кубраков в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

"Това са същите пристанища, които се превърнаха в основата на глобалната продоволствена сигурност", посочи Кубраков, призовавайки за повече системи за противовъздушна отбрана от съюзниците на Украйна.

Според източници на агенция Блумбърг, сега десетки кораби чакат в румънски води и само по-малки кораби и баржи се приближават до украинските пристанища, за да натоварят зърно и гориво през румънските канали на река Дунав.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди атаките като "военно престъпление", като каза, че те подкопават доставките на храна за най-нуждаещите се в света.

Русия засили нападенията си по украинските пристанища на Черно море и Дунав, след като миналия месец се оттегли от Черноморската зърнена инициатива, която осигуряваше безопасни коридори за износ на украинското зърно. Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфилд намекна, че Съединените щати виждат признаци на интерес от страна на Русия към преговори за възобновяване на зърнената сделка. Снощи тя коментира, че ако иска да пласира изкуствени торове на международните пазари и да улесни банковото разплащане за аграрния си експорт, Москва ще трябва да се върне в зърнената сделка. Очаква се днес президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин да проведат телефонен разговор, твърди турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Една от темите на разговора ще е споразумението за износ на зърно от украински пристанища, но също и усилията за постигане на трайно примирие между Русия и Украйна.

По-рано ДПА съобщи, че първи сондиращи разговори за преговори за мир ще се проведат още в края на тази седмица в Саудитска Арабия. Агенцията не назовава дипломатическия си източник от Рияд, но според него разговорите ще се проведат в събота и неделя в Джеда. В тях ще участват съветници по национална сигурност, но не се уточнява от кои държави. Поканите били отправени по време на среща със съюзнически делегации през юни в Дания. Към момента няма официално потвърждение от Рияд. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков не..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла"..

публикувано на 13.07.24 в 11:39
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25