Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дамянова: Служебните правителства не могат да обвързват държавата с трайни ангажименти

За политическия тюрлюгювеч и "пожарите" за гасене

Слави Василев: Моделът ГЕРБ и Бойко Борисов навлиза във втора младост

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

Служебните правителства не могат да обвързват държавата с трайни икономически и политически ангажименти, защото зад тях не стои парламент, изказа мнение пред БНР пиар специалистът Диана Дамянова.

"Служебното правителство е сключвало някакви договори, които са над рамките на неговите правомощия и то вероятно по някакъв начин сега налага новото правителство да взима други мерки. Личи си една нервност и напрежение в тези, които дадоха вчерашната пресконференция. Това идва по 2 линии - едната линия е наистина някакви действия на служебното правителство, които не са били в унисон със замислите на това правителство, другата част обаче идва от ангажименти, които самите политици от настоящото правителство са поели, а сега дават силен назад. Обезпокоена съм от това съобщение, което Денков артикулира, че българският парламент ще трябва да преосмисли решението си по отношение на "Мини Марица изток" и цялата промяна с енергетиката, защото ЕС не можели да постигнат споразумение. Това е много лошо", коментира тя в интервю за предаването "Хоризонт за вас". И продължи:
"От една страна виждам неща, които те повтарят и са прави, че служебното правителство не е направило, от друга страна - упрек, че служебното правителство не е задвижило ПВУ изведнъж се превръща в опит кабинетът да каже на парламента, че трябва да си промени решението, защото на ЕС не му харесва. Всичко това създава у мен усещането за лека непоследователност". 

Според нея се търсят аргументи в подкрепа на промяна в Конституцията за премахване на статута на служебното правителство. Тя смята, че такива аргументи съществуват, не защото обаче служебните правителства работят зле.

"Българската Конституция не е замислила, че ще има толкова дълго време възможност, дадена в нея, да управляват служебни кабинети без парламент. Когато един сужебен кабинет, който няма мандат за дълго управление и зад който не стои политическа програма, подпише 13-годишен договор, това винаги предизвиква съмнения. /.../ Има проблем с настоящата политическа реалност. Трябва да се направи такава промяна на Конституцията, която да даде възможност служебните правителства да бъдат контролирани от НС", обясни Дамянова. По думите й Конституцията не е предвидила ограничения в действията на служебните правителства, които следва да има

Според нея е непристойно да представяш промени в Конституцията през промяна на националния празник

Трябва да се направят политически компромиси така щото България да има законно избрано от НС правителство и забелязвам усилия в кабинета Денков - Габриел те да реализират програмата, коментира Дамянова. 

"Това е политически тюрлюгювеч, който има за цел да заведе България до центъра на Европа, където й е мястото".

Политическата картинка в България много се обърка, заяви от своя страна политическият анализатор Слави Василев.

"Вече ако трябва човек да си създаде мнение, дали критиките на министър-председателя Денков са основателни или не и дали служебното правителство е свършило добра работа или не - много е трудно човек да се ориентира". 

"Министър-председателят Денков е премиер на коалиция, която включва Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. Понеже тази конструкция е изключително трудна да бъде продадена на българския избирател, те намират за нормално да атакуват президента", изказа мнението си политическият анализатор. Според него кабинетът на Гълъб Донев е свършил много работа. 

"Моделът ГЕРБ и Бойко Борисов съществува, той навлиза във втора младост", категоричен е Василев и обясни: 

"Реално в момента управляват Борисов и Пеевски, които ползват Кирил Петков и обстоятелството, че неговото политическо бъдеще и това на ПП изглеждат изключително бегло. Този брак по сметка е реалният гръбнак на тази политическа конструкция, която не се оповава на никакви политики, принципи или морал. Това е чист, елементарен политически интерес. Това е политическата формула, която ще управлява България абсолютно безпринципно в следващите месеци или години и от това няма да дойде нищо добро. Контрапункт е президентът и служебните правителства. Хората им поставят много по-висока оценка и доверие, отколкото на този политически тюрлюгювеч, който сега трябва да наблюдаваме". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16