Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не може конюнктурни въпроси да се решават чрез паметници на културата"

Станислав Бачев: Битката за паметта е война за бъдещето

В момента ние сме държава без държава, смята историкът

| Интервю
Снимка: Личен архив

"Най-дългосрочният компонент на националната сигурност е паметта, образованието, вътрешните компоненти. Без него всички останали са напълно лишени от смисъл и посока. Ако искаш да разбиеш една държава дългосрочно, направи така, че нейните деца да не знаят кои са, да не знаят откъде идват и така няма да знаят и къде отиват". 

Това коментира пред БНР Станислав Бачев, историк и доктор по политология, относно идеите за смяна на националния празник, за демонтирането на паметници и промяна на имена на улици и храмове. 

"Този въпрос и тази тенденция имат два аспекта. Първият е вътрешният - той е дългосрочен и е нашата собствена война със себе си. Ние сме в състояние на вътрешна война със себе си по подмяна и на история, на обществени ценности и на всичко, което е свързано с разпада на държавността. Вторият аспект е външният - той е краткосрочен, но пък ситуационно е най-важен, защото всяко едно обществено събитие в България в момента се случва в контекста на войната между САЩ и колективния Запад от една страна и Русия, Китай, Иран и другите държави от коалицията от друга страна. България попада в сферата на най-затегнатия контрол отвън. Вътрешният аспект е дългосрочен, но е засилен и ескалиран от външния аспект. Този вътрешен аспект е напълно свързан с този целенасочен, методичен и дългогодишен процес, който е на множество нива по разграждане на цялата идея за държавност, за общност, там е загубата на национална памет, загубата на усещането за принадлежност, скъсването с всякаква историческа приемственост. Това не са еднократни актове, а дългогодишен процес, който е обхванал вече всяка публична сфера на обществения живот - и медии, и общество, и образование. Това е най-дългосрочният компонент на националната сигурност", обясни той.


Паметникът на съветската армия трябва да си остане там, където е, категоричен е историкът и добави:

"Не може конюнктурни въпроси да се решават чрез паметници на културата или нещо, което дава поглед към историята и символизира определен период - дали добър или лош, но всеки може да се запознае с него, и там, където е. Преместването му вече е геополитически акт. Чисто юридическият акт - да смениш статута от публична в частна държавна собственост, означава, че България няма държавен интерес от този паметник. Това означава задълбочаване на лошата тенденция в нашите двустранни и многостранни международни отношения. Това означава, че в момента скоростта, с която новите ястребчета, а всъщност те са си едни обикновени гугутки, ни закопават като държава международно, а след това и вътрешно, вече е много по-голяма скорост от тази даже през Втората световна война".

В момента не се коментира разрушаване на Паметника на съветската армия, а само неговото преместване. Според Бачев обаче винаги така се започва. 

"Ние навлизаме възможно най-ударно в най-тъмния етап от тази война със себе си. Лошото е, че по някакъв начин тази димна завеса оказва огромно влияние все още на обществото. Тази война със себе си - образованието, културата, икономиката, масовото обедняване - всичко това се пречупва през ескалацията на външния аспект. 3 март също е част от тази тенденция, за съжаление", коментира той.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" историкът подчерта, че 3 март сам по себе си е 3 неща - памет, идеал и бъдеще. Според него този ден не разделя обществото, а хората, които имат нещо против него, са малка част. 

"Отказът от 3 март е ликвидиране на вътрешно ниво на идеята за българското влияние на Балканите, политическото влияние", изказа мнението си той.

Станислав Бачев отбеляза също, че битката за паметта е война за бъдещето и то бъдещето на нашите деца

"На фона на тези съдбоносни процеси, ние вършим възможно най-голямата глупост към себе си, най-големият грях към себе си, към държавата, към децата и правим нашето положение възможно най-тежко тепърва. Тези, които искат да се занимават с тази работа - да възстановяват държавата след време, ще бъде изключително трудно. В момента ние сме държава без държава".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01

Предупреждение: Таванът на търговската надценка за хляба е опасен прецедент

Всяка намеса на пазара, която регулира и фиксира цени и надценки, влияе както на предлагането, така и на търсенето. Целият пазар би могъл дългосрочно да се изкриви , когато интересите по веригата не са балансирани. Това заяви в интервю за БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, във връзка с приетия от..

публикувано на 10.05.24 в 08:58

Арх. инж. Стоян Тодоров: Застраховането "Професионална отговорност" у нас не работи

"Когато един чужденец дойде в България, първото нещо, с което той се сблъсква, е реалността, а именно безпорядъка, който цари в нашите населени места . Това е тема, която касае всеки – качеството на живот". Това коментира пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, председател на Алианса за висока строителна култура, който вчера проведе конференция за..

публикувано на 09.05.24 в 12:13

"За Земята": Агенцията по околна среда крие доклад за системата за мониторинг на въздуха

Изпълнителната агенция по околна среда отказва да предостави доклад за състоянието на системата за мониторинг на качеството на въздуха, поискан по реда на Закона за достъп до информация, алармират от екологичното сдружение "За Земята". Агенцията, заедно с МОСВ, не могат да финализират повече от година и половина въпросния анализ. От..

публикувано на 09.05.24 в 10:45