Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция - родината на фрапето, където узото се пие за "Добре дошъл" с мезе

| обновено на 07.08.23 в 10:13
Снимка: pixabay

В предаването „Летни нощи“ по програма „Хоризонт“ отиваме в Гърция, където се оказва, че си има трендове при поръчките по заведенията на кафе. Така се познава дали клиентът е местен или турист, както и при поръчка на други традиционни за южната ни съседка питиета.

Ако попитате чужденец с какво свързва Гърция през лятото, ще ви отговори за три сигурни неща: много слънце, кристална вода и фрапе. Няма чужденец, който да не е опитал тази напитка през лятото, а гърците си пият кафето с лед дори и през зимата.

Историята за откриването на тази напитка, която през годините се превръща в нещо като символ за гърците, е много любопитна. В далечната 1957 година на панаира в Солун гъркът Димитриос Вакондрис работи на щанда на американска фирма, която рекламира нова напитка за деца - какао с мляко, което се разбърква в шейкър (нещо съвсем ново за онова време).

По традиция, Димитриос си пиел нескафе, разтворено в топла вода, обаче през тази година панаирът бил през лятото и човекът искал да пие нещо като разхладителна напитка, но с кофеин и вкус на кафе. Както рекламирал детското какао, идва му идеята и в шейкъра поставя бучки лед, вода и нескафе. И така се появява фрапето!

После то се разпространява и в други страни, но гръцкото фрапе има няколко особености - преди всичко пяната, която е гъста като крем. С или без захар, но по традиция в кафето се слага малко мляко. Чистото е като чистото уиски - много силно на кофеин. Ако няма каймак на фрапето, то това не е върхът на удоволствието!

Когато се срещат гърците, вместо познатото: "Да се видим на кафе?", те казват: "Хайде на фрапе!". Това е покана за среща!

Ако отидете на гости в дом на гърци, то там ще ви предложат две кафета: гръцко с каймак или фрапе. Много рядко домакиня да предложи еспресо - в заведенията започват да го правятв последните десетина години, като преди това го е имало само в хотелите за чужденците.

Тези, които пият фрапе, вече свикват и с нови варианти на студено кафе - фредо еспресо и фредо капучино.

И ако попитате собственик на кафенета в Гърция „От кое кафе продава най-много?“, то отговорът е все един и същ - фрапе. И зимата, и лятото той трябва да има лед, за да направи едно качествено фрапе - особено, ако клиентите са по-млади хора, докато за възрастните клиенти си остава традицията гръцко сварено кафе с каймак, а традицията е много важно нещо за гърците.

Например, гръцкото кафе с каймак, което се нарича в Гърция "турско", защото го варим в джезве, си е част от традицията за всички семейни събития - раждане, сватба, погребение. Всичките тези събития са с аромата на гръцко кафе, а не на фрапе!

Също част от традицията е узото! Поради топлото време гърците не са любители на концентратите. В Гърция няма да чуете: "Ела да те черпя една ракия!", а "Едно узо?" и то с много мезета. Не може да предложиш на гост узо и да му сложиш на масата една салата - първо се изисква много лед, а узото в чашата е не повече от 50 грама.

Няма меню, което да включи всички мезета за узо, но някои са традиционни  - риба, салата, печени тиквички, млечна салата (дзадзики), миди и много хляб.  Затова и гърците не се напиват с узо - то е просто за "Добре дошъл на гости!“ или за аперитив в заведение. Второ, узо в таверна не се поръчва, защото с обяда се пие рицина или друго леко вино, което пак се разрежда със сода или с кола.

За лятното издание на „Нощен Хоризонт“ кореспондентът ни в Гърция разказва и че преди у нас е било „супер-питие гръцка "Метакса" с много звезди“:
„Оказа се, като заживят в Гърция,  тук хората не пият коняк, ама никакъв! Дали не им харесва вкуса или просто не са свикнали ... Но ако в заведение си поръчате коняк, то ще ви питат от коя страна идвате. Само чужденец си поръчва коняк! Грък с чаша коняк в заведения аз не съм виждала! Сигурно има, но би ми направило голямо впечатление...“

В Гърция всяко питие си има специално мезе, а понеже гъркините са домакини - жени, родени за семейство, те от малки се стреямт да научат нещо повече и да изненадат близките с причудливи и много вкусни ястия, включително и нови мезета.
„Ако искате да привлечете вниманието на гъркиня, първо й кажете, че е много добра домакиня, а след това, че знаете рецепта, която тя досега не е готвила. Няма да се отървете, ако не разкажете рецептата поне три пъти! Още на другия ден тя ще я пробва!“, споделя още кореспондента ни Катя Пеева, която може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45