Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На извънредно заседание

Депутатите обсъждат по-тежки наказания за насилие

Снимка: Ани Петрова

Депутатите се събират на извънредно заседание от 10 часа, за да обсъдят на първо четене увеличаване на наказанията за телесна повреда. Промените се предвиждат в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, а поводът е случаят с малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора и последвалите реакции на масово обществено недоволство.

За ново обсъждане в парламента влиза и Законът за съдебната власт, върнат с указ на президента.

Проектите за промени в Наказателния кодекс са два. Поправките, предложени от "некоалиционните" партньори ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предвиждат наказанието за средна телесна повреда да се увеличи от 6 на 8 години.

За лека телесна повреда – до 2 години затвор, отпадане на възможността за пробация и завишаване на глобата – от 500 до 1000 лева, вместо досегашните от 100 до 300 лева.

Проектът на "Възраждане" определя долна граница от 3 месеца за лека телесна повреда, като въвежда изискване за поне една предишна подобна проява на насилие.

В четвъртък на заседание на правната комисия в НС текстовете бяха приети. Одобрени бяха и промените в Закона за домашното насилие. С тях "интимната връзка" се приравнява към брачното партньорство и съжителството без сключен брак, но депутатите спориха за дефиницията за "интимна връзка" като "доброволен относително траен съюз без лицата да споделят общо домакинство като водещ елемент е строго личният характер на отношенията им". Изказани бяха опасения, че определението е неясно и дава възможност за злоупотреба.

На заседанието на правната комисия депутатите се съгласиха, че най-важно е наказанието за подобно престъпление да е неизбежно, за да се постигне усещане за справедливост.

Без дебат бе отхвърлено ветото на държавния глава върху Закона за съдебната власт. Там се урежда системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. Според президента Румен Радев този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система.

Пред Народното събрание ще се съберат граждани за протест под наслов  „Нито една повече: промени в закона сега !“. Те настояват за незабавно приемане на промени и спешни действия на институциите, така че  да се сложи край на насилието, основано на пола. Гражданската проява се организира в социалните мрежи от неправителствената организация „Феминистки мрежи“ и е с начален час 8,10 ч.
Пред Народното събрание вчера роднини и приятели на загинали в катастрофи заявиха, че по-строгите наказания, според последните промени в Наказателния кодекс от края на юли, не са достатъчни. 
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40