Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на авиокомпаниите пряко рефлектират върху туроператорите

Кризата в авиационния сектор се задълбочава, а дискусията на европейско ниво за промяна в Директивата за пакетните туристически пътувания продължава около две години без особен резултат

Снимка: Летище София

Проблемите, които изпитват авиокомпаниите, пряко рефлектират върху работата на туроператорите. Недостиг на самолети и персонал, както и стачките на персонала са сред причините за затваряне на летища, за отмяна и закъснение на полети. В допълнение природните бедствия като пожари и изригване на вулкани объркват разписанията и са причина понякога пътниците по няколко дни да прекарват на летищата или да търсят алтернативни начини на придвижване. 

Месеците на отпуски юли и август, когато всички пътуват, пък са сред причините цените на билетите да са високи и при нужда за смяна на полет, да не се намират билети. В тази ситуация туроператорите, независимо дали използват редовни или нискотарифни линии, трябва да разрешават кризисни ситуации за своите клиенти почти ежедневно. 

Кризата в авиационния сектор се задълбочава. В същото време дискусията на европейско ниво за промяна в Директивата за пакетните туристически пътувания продължава около две години без особен резултат. Настоящите правила се преразглеждат, за да се гарантира тяхната устойчивост при мащабни прекъсвания на пътуванията, като тези, които се случиха по време на пандемията Ковид-19. Туроператорите и турагентите в Европа са разочаровани от нежеланието на Европейската комисия да наложи еднакви задължения на участниците по веригата на услугите в туристическия сектор

Мечтаете да пътувате и да видите Италия - затова намирате компания, избирате и плащате пакет за екскурзия, планирате и пускате отпуск, може дори да се налага да пътувате дълго до София, откъдето има полети. Само че може и да не осъществите мечтата си, както се случи с група туристи неотдавна, които трябваше да пътуват с нискотарифна авиокомпания.

"Казаха, че самолетът е дефектирал и не може да излети. След това 5 часа чакаме дали ще пратят друг самолет. Така и не пратиха и анулираха полета. Провалиха всичко - екскурзията ни, всичко".

"Представителите казаха, че това се случва всяка седмица. Сега търсят вариант - ако може, да тръгнем утре, който желае", оплакаха се потърпевши.

Отмяна на полети често се случват и по редовните линии. Туристи използват редовен полет от София през Мюнхен до Амстердам, за да отпътуват на круиз. Групата остава в Мюнхен, разказва Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризъм". Тя посочи, че полетът е бил отменен, а освен това не е имало възможност за прекачване на пътниците на следващ полет:

"Беше съобщено, че няма възможност за такова нещо в рамките на 48 часа и съответно пътниците трябва да предприемат друг начин на придвижване, за да пристигнат до тяхната крайна точка. Ние реагирахме като група - бяхме с влаково пътуване, което никак не беше лесно. Това беше единстеният вариант, в който можеха да се придвижат, тъй като пътуването им беше свързано на другия ден с качване на кораб. Друга тема е, че авиокомпанията вече 4-ти ден не може да ни достави багажа. Клиентът се сърди на мен като туроператор, но аз наистина нищо не мога да направя, освен всеки ден да се обаждам до авиокомпанията и всеки ден да настоявам да им доставят багажа".

Туроператорът е междинното звено в туристическата услуга, като трябва да спази договора със своя клиент. Затова потребителят е защитен:

"Туроператорът при едно пакетно пътуване е отговорен за цялото пътуване, без значение кой от доставчиците не си е изпълнил услугата в това пътуване. Клиентът от тази гледна точка е защитен от туроператора, че ще получи пълната си услуга, било то с прекачване, било то в сменен хотел или каквото и е възможно в ситуацията да се направи, но клиентът през туроператора има изход. Ако това се случи на самостоятелно пътуващ клиент сега, в тези натоварени месеци, по този начин клиентът рискува да остане в ситуацията 2-3 дни да стои на едно място, да остане на летище или ако има възможност да се прекачи, или друг вариант за негова сметка в зависимост каква активност ще прояви самият клиент. Ако е с туроператор, това е задължение за туроператора, без значение, че авиокомпанията отказва полет".

Самолетните билети за туристически пътувания се закупуват няколко месеца предварително, за да може да се оформи пакет и да се формира цена, пояснява Павлина Илиева. Според нея необходимо е да има повече коректност в бизнеса от страна на авиокомпаниите.

Туроператорът с регресивен иск може да си върне заплатените суми от хотели и от фирми за трансфер. Претенциите за неизпълнени междуфирмени ангажименти на туроператорите и авиокомпаниите могат да се предявят по съдебен път. Но все пак, ако не може да бъде изпълнена определена услуга, то не трябва да бъде предлагана, посочва Павлина Илиева. По думите й по този начин туроператорите постоянно губят средства.

"За мен по-притеснителното е, че идва септември, когато ще бъдат празниците и ще стартират уикендните програми. Това ще бъде по-натоварен период. Мен ме притеснява, че ако това продължи да се случва и ако се случи на туроператор, който няма финансовите възможности или в момента не може да реагира - нямам представа какво ще се случи. Някъде може да останат туристите без да бъдат обезпечени". 

Законодателството за пакетните пътувания и правата на пътниците се преразглежда на Европейско ниво, припомня Даниела Стоева - член на изпълнителния борд на директорите на европейската организация на туроператорите:

"Директивата за туристическите пътувания е най-защитаващото потребителите законодателство в областта на пътуванията. Тя вменява на туроператорите цялата отговорност за осъществяване на пакетните пътувания. От своя страна гарантира сигурността на платените от туристите суми, в случай на несъстоятелност на туроператора или невзъможност да изпълни задълженията си. В последната година наблюдаваме, че подобна защита все още не е постигната в другите части на туристическото предлагане, като например авиопревозвачите. Пропуските в съществуващото законодателство водят до много негативи". 

По думите й макар да не се усеща в България, има много фалити на авиокомпании в Европа и целия свят. 

Разговорите вървят мудно, а промените са бавни до степен, до която туроператорите се питат - недосегаеми ли са авиокомпаниите.

"Може би е по-лесно така за ЕК, когато един от участниците на пазара носи цялата отговорност и малко трудно е да пренасочим фокуса върху другите участници". 

Стоева не вярва да се вземат решения в рамките на следващите 6-7 месеца. 

Българският потребител на пакетни пътувания е защитен, но за да е пълна защитата е нужно създаването на Гаранционния фонд в туризма, напомня още Даниела Стоева. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви: "Всеки човек от лична гледна точка може да изрази мнение за позицията си, разбира се, но когато се съберат..

публикувано на 11.07.24 в 09:20
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай критикува "войнствената декларация" от форума на НАТО

Декларацията на страните членки на НАТО от срещата на върха на алианса във Вашингтон изобилства от "войнствена реторика", а текстът в нея, който се отнася до Китай, съдържа "провокации и лъжи", каза говорител на китайската мисия в Европейския съюз, цитиран от Ройтерс. Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през..

публикувано на 11.07.24 в 09:01

Бойко Димитров, СОС: Призовавам ГЕРБ и БСП да преосмислят позицията си

Докладът на Карлос Контрера и другите двама общински съветници е скандален , заяви пред БНР Бойко Димитров - общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София".  На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният..

публикувано на 11.07.24 в 08:57

Златко Ангелов: Доган е вечен, всички останали са временни

"Доган, колкото и да е ненавиждан, колкото и да е един потаен политик - стои винаги зад кулисите, успя все пак да обедини турската общност около себе си. Смятам, че повечето турски граждани са за него. За него етническата почва е най-силното, върху което стъпва ".  Това коментира пред БНР д-р Златко Ангелов - член на ДПС от основаването му до..

публикувано на 11.07.24 в 08:24

СОС решава съдбата на ръководителите на ЦГМ, "Метрополитен" и "Топлофикация"

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на..

публикувано на 11.07.24 в 08:18
Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица

Бдение за празника на чудотворната икона на света Богородица Троеручица в Троянски манастир

Братството на Троянския манастир "Успение Богородично" организира тази нощ бдение по повод 12 юли, празник на чудотворната икона на света Богородица Троеручица, която се съхранява от векове в светата обител. Бдението, което братството на Троянския манастир организира в нощта на 11 срещу 12 юли, е възстановена традиция преди 10 години,..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в..

публикувано на 11.07.24 в 07:52