Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Оскар: Походът на Хитлер за завземане на властта е започнал с език на омразата и с конспиративни теории

Подценяваме ли уроците на историята? Как станаха възможни националсоциализмът и Хитлер?

Доц. Стефан Дечев: Подценен е не само неговият антисемитизъм, но и възползването от демокрацията и либерализма

| Интервю
Хитлер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Свободата на словото не е безгранична. Тя свършва там, където се нарушават правата на другите. Това все още не е осъзнато в България". Това заяви пред БНР проф. Александър Оскар. 
"Така се случва с голяма част от т.нар. патриотично-националистически партии в България. Много политици обичат да спекулират със свободата на словото. Медиите дават трибуна за разпространението на конспиративни теории".
Той припомни, че походът на Хитлер за завземането на властта е започнал с език на омразата и с конспиративни теории.
"Много от хората не са обръщали внимание или са го иронизирали. След 1924 г. започва реалният му възход. Малко по-късно той узурпира властта и се превръща във фюрер". 

В България все още сме на ниво говорене, но то трябва да се ограничи. Без намесата на държавата ние сме обречени, отбеляза проф. Оскар. 

"Борбата с антисемитизма, езика на омразата и ксенофобията са приоритет на всяка държава и общество. Ескалацията и радикализацията стигна дотам, че представителите на „Възраждане“ внесоха сигнал до прокуратурата, обвинявайки ме в антисемитизъм. Това е прецедент в европейската история. Институциите трябва да се намесят, защото това показва, че от "Възраждаен" искат ескалация и радикализация. Езикът на омразата доминира в тяхната реторика". 

Световният еврейски конгрес, чийто вицепрезидент е проф. Оскар,  също поиска институциите да се намесят. 

"Всички еврейски световни организации изпратиха писма, изразяващи безпокойство от надигащия се антисемитизъм и реториката на политическа партия „Възраждане“. Това сториха и посланиците на държави от ЕС. Случващото се в България е много обезпокоително. Когато има подобни прояви на антисемитизъм в Европа и САЩ, тогава има реакции на много високо ниво". 

Доц. Стефан Дечев също смята ,че уроците на историята не са научени
"Думи, изтървани в медиите, могат да доведат до непредвидими последици".
Той разказа в предавенето "12+3", че Хитлер се е увличал по антисемитските идеи още като млад. След това е станал член и на Германската работническа партия. Впоследствие  и лидер. Някои политическите партии са мислени, че могат да го използват като изразител на определени идеи. 
"Подценен е не само неговият антисемитизъм, но и възползването от демокрацията и либерализма".

Цялото интервю на Диана Янкулова с доц. Стефан Дечев и проф. Александър Оскар може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците. В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп,сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери".Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, цитирани..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена. "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм преценил, че..

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите и той е послушал съветниците си, допълни той...

публикувано на 23.07.24 в 10:59
Атанас Зафиров

Зафиров: Намаляват шансовете за успех на третия мандат

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров все повече намаляват шансовете за успех на третия мандат за съставяне на правителство, но въпреки това трябва да се положат усилия за диалог за намиране на общи решения: "Нека да изчакаме президента да реши на кого го връчва. Като гледам заявките на всички партии, всички декларират,..

публикувано на 23.07.24 в 10:55

Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата

Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата . Това заяви пред БНР спортният журналист Симеон Кичуков.  " Очаквания има. Силно се надявам поне да може да се повтори представянето ни от игрите в Токио с много силната художествена гимнастика, с доброто представяне на бокса. Традиционно има големи очаквания към борбата, която..

публикувано на 23.07.24 в 10:52