Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца славят мира в литературен конкурс на Изпълнителната агенция за българите в чужбина

Детско-юношески литературен конкурс
Снимка: Изпълнителната агенция за българите в чужбина

На тържествена церемония в в Националния Дворец на децата в София бяха наградени отличените участници в двадесет и седмото издание на Детско-юношеския литературен конкурс на Изпълнителната агенция за българите в чужбина „Стефан Гечев”. Конкурсът е предназначен за деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 години . 

Участниците са в три възрастови групи - от 6 до 10 години, от 11 до 14 г и  от 15 до 18 г. Темите на конкурса тази година бяха  „Мирът не е даденост, а ценност, за която да се бориш“ - с призив  чрез силата на словото да кажем заедно „Не на войната“ и „Да властва любов, а не война“. Учениците можеха да пишат също върху други 3 теми, свързани със следните годишнини -  175 г. от рождението на гениалния Христо Ботев, 150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски и  115 години от обявяването на Независимостта на България. 

В рамките на тазгодишното издание на конкурса бяха отличени 53 творби на ученици.

Участниците в литературната надпревара  представиха свои есета, разкази, приказки, съчинения, стихотворения, кратка проза или бял стих.

Лили Спасова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, писател и координатор на литературния конкурс "Стефан Гечев"  и член на