Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия следят падащите звезди до 13-и август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От вечерта на 10-и август, могат да се наблюдават падащи звезди. Явлението е свързано със Св. Лаврентий Римски и в Италия се следи всеки път с голям интерес.

Луната е намаляваща и няма да притеснява наблюдението на падащите звезди, обясниха специалисти. Уточни се, че това е кометен прах, огромни облаци от частици в космоса от метеорния поток Персеиди, известен като „Сълзите на Свети Лаврентий“. Светлинните следи в небето, произтичат от прах и малки отломки, изпускани от периодичната комета Суифт-Тътъл, чието явление е документирано от древни времена, но е официално класифицирано през 1862 г.

През настоящата година, най-доброто време за наблюдение ще е преди изгрев слънце в неделя - 13-ти август.

Според легендата, тези падащи звезди са сълзите на Св. Лаврентий, мъченически убит през нощта на 10 август 258 г. сл. Хр. с едикт на император Валериан.

Традиция за италианците в нощите от 10-и до 13-и август включително е, да се гледа към небето и при падаща звезда да се пожелае нещо хубаво.

Във всички астрономически обсерватории на Апенините, местата за наблюдение на явлението от граждани през тези дни са запазени отдавна.

В Италия, най-тъмното звездно небе е в областите Лигурия, Калабрия, Сицилия, Базиликата и на Тосканско-Емилианските Апенини. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИПИ предлага да се повишат заплатите на медсестрите

Проблемът с недостига на медицински сестри у нас може да се реши по примера с работещите в средното образование – това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика. Оттам припомнят, че след голямата учителска стачка през 2007 година бяха предприети редица мерки, като една от тях е вдигането на заплатите. Повишаването на възнагражденията в..

публикувано на 04.08.24 в 13:43

Ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата"

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на историческия връх. Конкурсът е отворен за ученици от цялата страна и всеки участник се включва в него с една рисунка..

публикувано на 04.08.24 в 13:29

Мъж е загинал при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от 4-ия етаж. Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални имигранти в кола на автомагистрала "Марица". По случая е образувано следствено дело.

публикувано на 04.08.24 в 13:04

Финансовата помощ от общината в Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община...

публикувано на 04.08.24 в 12:55

ИСС препоръчва спешен старт на икономическа процедура по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Икономическият и социален съвет препоръчват да се засили финансовата подкрепа за социалните предприятия, като спешно се стартира отлаганата на няколко пъти процедура по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за "Насърчаване на социалната и  солидарна икономика". Съветът прие на последното си заседание становище за "Ускоряване..

публикувано на 04.08.24 в 12:07

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни..

публикувано на 04.08.24 в 11:43
Манастирът

Църковен парк откриха в Кипър

В Кипър бе открит първият църковен парк. Новата дестинация из богатото духовно наследство на страната включва манастир и три параклиса. Те се намират в хълмистата част в област Пафос, на западното крайбрежие на острова. Религиозният комплекс дава възможност на хилядите посетители на живописния и исторически район на Кипър за поклонничество,..

публикувано на 04.08.24 в 11:20