Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Вътев: Едва 40 % от продаваните у нас плодове и зеленчуци са произведени в страната

Брифинг на земеделския министър Кирил Вътев след Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едва 40 процента от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас, са произведени в страната, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев след проведения днес Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Целта на агроведомството и на бранша е за следващата година съотношението между внос и българско производство да стане поне 50 на 50.

След като въведе различен принцип на среща с браншовите организации - не по отделни производства, а по цялата агрохранителна верига, и днес за пореден път на министъра на земеделието Кирил Вътев се наложи да изяснява принципът, на който са поканени участниците, и да отговаря на съмнения, че има приоритизиране на едни организации за сметка на други.

В крайна сметка участниците в консултативния съвет са се обеднили около крайната цел – да се търсят механизми, чрез които плодовете и зеленчуците българско производство  да заемат по–сериозен пазарен дял у нас. Първата стъпка е за една година делът на произведените в България плодове и зеленчуци да нарасне поне до 50 на сто.

В отговор на въпрос дали държавата е склонна да обмисли протекция над родните производители, като наложи забрана за внос от трети страни в активния сезон, за да се реализира българското производство, каквито модели има по света, министър Вътев каза, че за това би могло да се помисли, но не е сигурно, че родната продукция е достатъчна, за да задоволи нуждите на пазара.

Ето защо една от първите стъпки които ще предприеме агроведомството е да направи прецизен пазарен анализ на ситуацията в сектор  плодове и зеленчуци.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руслан Трат: Политическият живот в Словакия е токсичен, очакват се още такива събития

В следващите ден, два ще има още детайли около покушението срещу Роберт Фицо, които ще излязат наяве, ако словашкото правителство позволи да има видимо разследване. Засега има пасивна роля, което е изненадващо. Определено има противоречива информация. Това коментира Руслан Трат, анализатор към Атлантическия съвет на САЩ и основател на..

публикувано на 16.05.24 в 11:38

Утре сутрин теглят въпросите за матурата по БЕЛ измежду 4 млн. варианта

13 000 учители са ангажирани с матурите, каза служебният образователен министър Галин Цоков.  50 200 са учениците, които са зрелостници. Всичко е готово за провеждането на матурите. Изпитните въпроси за матурата по БЕЛ утре са 41 и ще се генерират утре сутрин измежду 390 000 варианта, ако се включи темата за "Есе“ или "Интерпретативно..

публикувано на 16.05.24 в 11:36
Благовест Георгиев

Близки на загинали в катастрофи поискаха оставката на общинския съветник Благовест Георгиев

Родители и близки на загинали на пътя поискаха общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Благовест Георгиев, който избяга от причинената от него лека катастрофа в началото на април, да напусне Столичния общински съвет.  ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС Нинела Върбанова, съпредседател на сдружение "Ангели на..

публикувано на 16.05.24 в 11:06
Александър Вучич

Задържан е мъж за заплахи към сръбския президент

Вицепремиерът на Сърбия и министър на вътрешните работи Ивица Дачич съобщи днес, че в Сърбия е задържан мъж заради заплахи, отправени към сръбския президент Александър Вучич, информират сръбските медии. Поради заплаха, засягаща сигурността на президента на републиката, Д. М. от Сомбор е арестуван и му е постановено задържане под стража за 48..

публикувано на 16.05.24 в 11:03
Иван Таков

Общинарите от БСП в София искат оставката на зам.-кмета по транспорта

Общинските съветници от БСП в София поискаха отстраняването на заместник-кмета по транспорта Илиян Павлов, както и призоваха за връщане на старата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". По думите на Иван Таков, общинските съветници са били заблудени, че в района ще бъде направен ремонт, а не реорганизация на..

публикувано на 16.05.24 в 11:02

Богата програма за 24 май в Монтана

В Монтана ще има празнично шествие на деца и ученици за 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На откритата сцена на площад "Жеравица" ще има концерт. Шествието ще тръгне на 24 май в 9.30 ч. от храм "Св. Св. Кирил и Методий" в посока централния площад..

публикувано на 16.05.24 в 10:42

Кулинарна академия дава пълна стипендия за дете от SOS Детски Селища

Кулинарна академия HRC дава пълна стипендия за образование и социална кауза. Стипендията е за 4 семестъра по 2800 евро и ще финансира обучението на дете от SOS Детски Селища - България. Мария Божидарова ме грабна с ентусиазъм, много добри вибрации и кулинарни умения, сподели пред БНР Виктор Светославов – главен шеф инструктор в Кулинарна..

публикувано на 16.05.24 в 10:28