Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секунди лишиха баскетболистите от победа над Украйна

България загуби от Украйна на баскетбол със 71:80 т.
Снимка: FIBA.basketball

Националният отбор на България по баскетбол за мъжете загуби от Украйна със 71:80 (10:27, 19:13, 19:15, 20:13, 3:12) след продължение в първия си мач от група С на олимпийския предквалификационен турнир в зала „Синан Ерден“ в Истанбул (Турция).

Българите започнаха слабо и натрупаха пасив от 25 точки в началото на срещата, но след първата част, заиграха по-уверено, успяха да поведат в края на 40-те минути и бяха близо до победата, преди да отстъпят в допълнителните пет минути.

Националите ще излязат срещу домакините от Турция утре (13 август) от 20:45 часа във втория си двубой в Истанбул, а мачът срещу третия състав в групата Исландия е насрочен за вторник (15 август) от 17:00 часа.

В другата група D са отборите на Белгия, Хърватия, Нидерландия и Швеция. Първите два отбора от всяка група продължават напред, а само победителят в квалификационния турнир ще си осигури място за основните олимпийски квалификации, които ще се проведат през 2024 година.

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав да започнат Павлин Иванов, Иван Алипиев, официално дебютиралият натурализиран американец Брандън Йънг, Алекс Симеонов и Константин Костадинов.

Българският тим изостана с 5:16 в началните пет минути. Иван Алипиев върна 2 точки, но украинците се възползваха от превъзходството си под коша, увеличиха аванса си до 23:7, а първата част приключи при 27:10. Националите продължиха да изпитват затруднения и останаха без кош в следващите три минути, докато Украйна отбеляза 8 безответни точки до 35:10 преди Андрей Иванов да реализира от наказателната линия. До средата на втората част България свали пасива си под 20, а Брандън Йънг и Павлин Иванов се разписаха за 21:37. Капитанът Иванов открадна топката и вкара за 23:37, оформяйки серия от 13:2 за националите, а пак той, Йънг и Алекс Симеонов допринесоха за намаляването на разликата до 11 точки при 29:40 в края на първото полувреме.

Стрелбата на българите за 3 точки не вървеше и те отбелязаха само един от 11-те си опита, дело на Павлин Иванов, който натрупа 14 точки за първите 20 минути игра.

Кош на Константин Костадинов и нов на Брандън Йънг доближи България на 7 точки от Украйна в началото на второто полувреме за 33:40. Последваха пропуски и за двата отбора, а в средата на третата част Иванов и Алекс Симеонов бяха точни за 39:43, стопявайки още дистанцията срещу украинците. Деян Карамфилов и Емил Стоилов комбинираха добре, а центърът реализира за 41:43. Украинците отговориха с поредица от 7 точки и поведоха с 50:41, като преди четвъртите 10 минути резултатът бе 55:48.

Симеонов реализира едва третата тройка за България, правейки резултата 51:55, а след пресечен пас Карамфилов отбеляза нов кош за разлика само от 2 точки при 53:55 в четвъртата част. Павло Крутус обаче също бе точен, както и Олександър Ковляр, а украинците успяха да се откъснат до 64:55 пет минути преди края. Костадинов и Иван Алипиев върнаха надеждата за късен обрат, намалявайки на 61:66 при оставащи по-малко от 3 минути. Симеонов вкара два наказателни удара за 63:66, а минута и половина преди края на редовното време Брандън Йънг отбеляза за 65:66.

Най-драматичният момент в двубой дойде след като Алекс Симеонов реализира тройка за преднина от 68:66 за България 1.6 секунди преди края на срещата, но при последвалата атака за Украйна Вячеслав Кравцов вкара за 68:68 и бе отсъдено нарушение на Симеонов, а Кравцов пропусна от наказателната линия за равенство след 40 минути игра.

В началото на допълнителните пет минути играта много бе оспорвана и двата отбора реализираха за равенство 71:71, но до финала Украйна направи серия, постепенно натрупа преднина и стигна до успеха.

Българският тим отстъпи в борбата под коша (39-53) и направи по-малко асистенции (16-23) в двубоя, като вкара само 4 тройки от 26 опита.

Павлин Иванов бе най-резултатен с 18 точки, 5 борби и 5 асистенции, Брандън Йънг дебютира с 16 точки, 3 борби и 8 асистенции, а Алекс Симеонов добави 12 точки и 5 борби. Константин Костадинов завърши с 11 точки и 7 борби, а Иван Алипиев – 6 точки и 10 борби.

За Украйна Олександър Ковляр допринесе с 25 точки, 4 борби и 7 асистенции.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Григор Димитров: Имам разкъсване на адуктора

Григор Димитров обясни каква е контузията, която получи по време на мача с Даниил Медведев на осминафиналите на “Уимбълдън”. “След няколко теста и прегледа лекарят ми ме уведоми, че имам разкъсване на адуктора на левия крак.  Ще ми трябва известно време, за да се възстановя, но вече започнах рехабилитация", разкри той. Възстановяването след..

публикувано на 10.07.24 в 23:30

Две наши девойки са на осминафиналите на "Уимбълдън"

Българките Ива Иванова и Росица Денчева се класираха за осминафиналите на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставената под номер 16 Ива Иванова победи с 6:4, 6:2 Рейна Гото от Япония. За място на четвъртфиналите Ива ще играе срещу третата поставена и финалистка от Аустрелиън оупън Емерсън Джоунс Австралия. На..

публикувано на 10.07.24 в 20:51
Треньорът Росен Барчовски предупреждаваше за този изход още през пролетта.

Баскетболният шампионат остана без ЦСКА

Отборът на ЦСКА не подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) през следващия сезон. След приключването на срока за подаване на заявки за сезон 2024/2025 за участие в Sesame НБЛ, десет са съставите, подали редовно своите заявки. От клубовете, които участваха през миналия сезон, заявки не подадоха Берое и ЦСКА, обявиха..

публикувано на 10.07.24 в 20:33

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48
Ламин Ямал

Ламин Ямал: Класирането на финала е сбъдната мечта

Испанският тинейджър Ламин Ямал опита да омаловажи вълнението си от страхотния гол, който реализира на полуфинала на Евро 2024 срещу Франция, но каза, че достигането до финала на Европейското първенство е сбъдната мечта за него и за майка му. 16-годишният Ямал бе избран за Играч на мача в Мюнхен, след като стана най-младият голмайстор в историята на..

публикувано на 10.07.24 в 11:21
Национален отбор по волейбол за девойки под 18 години

България срещу Италия в полуфиналите на Евроволей при девойките

Националният ни отбор по волейбол за девойки под 18 години излиза срещу Италия в полуфиналите на европейското първенство, което се провежда в Румъния и Гърция.  "Скуадра адзура" завърши като лидер в първа група  след 6 победи и 1 загуба, и общо 17 точки. Родните представителки пък приключиха груповата фаза на надпреварата на втора позиция с 18 точки (6..

публикувано на 10.07.24 в 08:29