Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова взе преднина в четвъртфинала на СК по шахмат

Нургюл Салимова записа победа в Прага.
Снимка: FIDE

Българската шахматистка Нургюл Салимова спечели първата четвъртфинална партия на Световната купа по шахмат за жени Баку (Азербайджан) срещу играещата като неутрална спортистка рускиня Полина Шувалова. Турнирът за Световната купа край бреговете на Каспийско море е с награден фонд 676250 долара.

Българката, която игра с белите фигури днес, имаше инициативата през по-голямата част от партията и пропусна и по-рано да реши изхода. Все пак тя накрая остана с пешка повече и възможност да произведе дама, което означаваше и победа. Втората между двете, в които българката ще бъде с черните фигури, е утре. При разменени победи ще се играе тайбрек в понеделник, за да се определи коя от двете отива на полуфинал.

В друга четвъртфинална първа партия китайката Тан Чжунъи се наложи над Бела Котенашвили (Грузия). При равенство завършиха другите два четвъртфинала днес: Елизабет Паец (Германия) – Анна Музичук (Украйна) и Арика Дронавали (Индия) – Александра Горячкина (Русия).

При мъжете руснакът Ян Непомняшчи, който загуби финала за Световната шахматна корона, зaвърши реми с черните фигури с представителя на Индия Видит Гуджрати на осминафинал. Норвежката суперзвезда Магнус Карлсен победи с белите фигури Васил Иванчук (Украйна).

Първите трима в крайното класиране при мъжете, както и първите три състезателки при жените, ще добият право на участие в турнира на претендентите и претендентките през 2024-а година.


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Австралиецът Оскар Пиастри постигна първата си победа във Формула 1. На пистата "Хунгароринг" той спечели състезанието за Голямата награда на Унгария, 13-и кръг за сезон 2024. 23-годишният пилот на МакЛарън тръгна от втора позиция и води през по-голямата част от състезанието, но накрая трябваше да бъде пропуснат от съотборника си Ландо Норис, за да се..

публикувано на 21.07.24 в 18:06

Виктория Томова премина първия кръг на турнира в Прага

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в чешката столица Прага. Поставената под номер 5 в схемата Томова се нуждаеше от час и 32 минути, за да сломи съпротивата на 542-рата в света Рената Ямрихова от Словакия след 7:6(3), 6:3. Мачът започна с пробив за 49-ата в..

публикувано на 21.07.24 в 17:13

Никола Цолов: Видях много български знамена, благодаря за подкрепата

Никола Цолов грабна първата си победа в основно състезание от Формула 3. Българският пилот беше най-бърз на пистата "Хунгароринг" в Унгария. До този момент той имаше два успеха в спринтовите надпревари в Монте Карло и в Австрия. "Супер щастлив съм за победата днес. Това е доста голямо постижение за мен, особено във фийчър..

публикувано на 21.07.24 в 16:57
Петко Христов

Националът Петко Христов постигна съгласие със Специя за продължаване на договора си

Националът  Петко Христов се е разбрал с ръководството на италианския Специя да продължи договора си с клуба до лятото на 2027 година, предаде регионалният вестник "Ла Национе". Сегашният контракт на централния защитник с клуба от Серия B изтичаше в края на месец юни следващата година. Съвсем скоро се очаква да бъде обявена новината за..

публикувано на 21.07.24 в 16:41

Таекуондо клуб "Херея" с проект в подкрепа на борбата против насилието, основано на пола

Проектът #MeTae, вдъхновен от движението #MeToo, е към своя край. Партньорите, участници в проекта по програмата ERASMUS+, финансиран от ЕС, ТК Херея (България), E.TA.B.E.(Гърция) и ITML(Гърция) за пореден път обединиха усилията си по време на традиционния турнир Херея Оупън , където обсъдиха важните стратегии, целящи да привлекат вниманието..

публикувано на 21.07.24 в 16:30

Дарен Кирилов и Лора Великова спечелиха плуването на 3000 метра от международния плувен маратон „Порт-Бургас“

Рекорден брой от 217 състезатели от 8 държави ( България, Румъния,Северна Македония, Сърбия, Германия, Австрия, Русия и Украйна) взеха участие в четвъртото издание на Международния плувен маратон „Порт-Бургас“. Събитието се проведе в акваторията на Морска гара, Бургас и беше в две дисциплини – 1000 и 3000 метра.  Организатор беше световният..

публикувано на 21.07.24 в 16:21

Фернандо Алонсо: Браво, Никола Цолов

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо поздрави Никола Цолов за спечеланата тази сутрин победа в основното състезание за Гран при на Унгария във Формула 3. Испанецът, който от дълги години е ментор на 17-годишния българин, бе един от първите, които го приветстваха за успеха. В профила си в Инстаграм той качи на снимка на българина с..

публикувано на 21.07.24 в 15:43