Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университетите в Афганистан може да приемат отново студентки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Университетите в Афганистан са готови да приемат отново студентки, но лидерът на управляващите талибани има последната дума кога може да се случи това, ако изобщо се случи, каза служител образователното ведомство, предаде АП, цитирана от БТА.

През декември талибаните забраниха на жените да учат в във висши училища, което предизвика възмущение по света. 

На момичетата беше забранено да посещават училище след шести клас, скоро след като талибаните се върнаха на власт през август 2021 г. Афганистан е единствената страна в света със забрани, свързани с образованието на момичетата и жените.

Министърът на висшето образование на Афганистан Нида Мохамед Надим тогава каза, че забраната за обучение на жени в университетите е необходима, за да се предотврати смесването на студентите от двата пола и защото някои преподавани предмети нарушавали принципите на исляма.

Надим обяви, че забраната, издадена от талибанския лидер Хибатула Ахундзада, е в сила до второ нареждане.

Съветникът в министерството на висшето образование Молви Абдул Джабар каза, че университетите са готови да приемат студентки, веднага щом Ахундзада издаде заповед за отмяна на забраната. Той не можа да каже кога и дали това ще се случи.

Ахундзада "нареди университетите да бъдат затворени, така че те затвориха", каза той пред АП. „Когато той каже, че са отворени, те ще отворят същия ден. Всички наши лидери са за (възобновяване на образованието на момичетата), дори нашите министри са за това.“

Джабар каза, че последната му среща с Ахундзада е била  преди седем или осем години. Той се е сражавал заедно с него срещу руснаците и е част от движението на талибаните от 27 години.

Коментарите му са пореден знак за наличието на различни мнения в талибанските среди във връзка с процеса на вземане на решения и указите на Ахундзада. Главният говорител на талибаните Забиула Муджахид бързо отхвърли съобщенията за разделение. Думите на съветника Джабар свидетелстват и за властта, която Ахундзада упражнява над талибаните.

Министър Надим представи забраната като временна мярка, докато се намерят решения за проблемите около половата сегрегация, учебните материали и правилата за облекло. Той каза, че университетите ще отворят отново за жени, след като проблемите бъдат решени.

Талибаните дадоха подобни обещания и за достъпа на момичета до гимназиално обучение, като казаха, че часовете ще бъдат възобновени, след като "техническите проблеми" около униформите и транспорта бъдат решени, но момичетата все още не могат да влизат в класните стаи.

Джабар коментира ситуацията броени дни преди втората годишнина от връщането на талибаните на власт в Афганистан.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП

Румен Гечев е номиниран за второто място в листата на БСП за евровота. С най-много номинации за водач на листата е Кристиан Вигенин. Пленумът на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с..

публикувано на 27.04.24 в 12:00

Продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка

В Чикаго и днес продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Той е известен с името "Верея". За 14-а година в Чикаго си дават среща танцови състави от цяла Северна Америка. Специален гост тази година е ансамбъл "Българче" от град Винга, Банатска област, в Румъния. Според неофициална информация, на територията..

публикувано на 27.04.24 в 11:51

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа са в застой, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08