Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълна от съпричастност към младо семейство от Ново село, останало без дом след пожар

Вълна от съпричастност към младо семейство от Ново село, останало без дом след пожар
Снимка: Здравка Маслянкова

Младо семейство от великотърновското Ново село остана без дом и препитание след като пожар изпепели всичко в имота им на 5 август. Бедствието идва, докато семейството и тригодишното им дете са на почивка на море. Материалните загуби са огромни, но спечелихме много повече, а това са приятелите и безценната подкрепа от цялата страна, разказаха пред БНР  Георги и Бисерка Ралевски.  

На 4 август Георги, Бисерка и тригодишното им дете отпътували на почивка, а още на следващия ден останали без дома си в Ново село. Къщата и стопанските постройки изгоряха, въпреки навременната намеса на пожарникарите и притеклото се цяло село да гаси пожара, разказва семейство Ралевски: 

„В петък сутрин тръгнахме на море, в събота ни се обадиха, че къщата ни гори. Ние започнахме да звъним на всички близки и познати да дойдат колкото се може да спасят“, спомня си Бисерка. 


„Причината не е ясна, ние не бяхме тука, не можем да кажем какво се е случило. Можем да кажем какви са щетите – цялата ни къща, това е загубата, и инструменти, бизнесът, с който се занимавахме. С озеленяване се занимаваме и зимата преминаваме по към строителната част, така че машините бяха доста разнообразни. Имахме много неща“, споделя Георги. 

„Можем да си сложим една барака тук и ще живеем в нея, имаме покрив, но машинките – няма как да си върнем стойността им, защото всеки лев е отивал за тях“, казва младата жена. 

„Безценни са за нас тези машини и това, което имахме, няма да се върне, дори и с пари, но много хора са при нас, помагат ни. Това ни държи живи и ни кара вътрешно да сме щастливи затова, че имаме толкова много приятели и хора, които са тук“, допълва мъжът. 


„Трудно е, но искам да благодаря на всички наши приятели, които се отзовават. Всяка помощ за нас е много важна, особено моралната, защото моралната помощ ни вдига и психически и ни държи да можем да се справим“, казва Бисерка.  

Трагедията на младото семейство предизвика лавина от съпричастност, споделя кметът на великотърновското Ново село Христо Христов: 

„В продължение на няколко дни отговарям на обаждания на хора от цяла България. Идват колетни пратки, идват средства, идват хора от цяла България, които сме настанили по къщите. Не можем да ги откажем. Не е хубаво да се спира доброто. Смятам, че тези хора до напролет ще имат нов дом“. 


През почивните дни приятели и доброволци от цялата страна се включиха в акция по разчистване на руините на изгорелия дом на Георги и Бисерка Ралевски: 

„Защо помагаме, защото в такъв труден момент точно приятелите и хората са най-важни до теб да бъдат, да не оставаш сам и като труд и като подкрепа“. 

„Приятели, комшии сме и ги обичаме. Няма как да ги оставим в такъв труден момент“. 

„Почистваме, отделяме материали, здрави тухли. Изхвърляме боклуци. Да му помогнем да изчисти и само да остава да се гради. Трябва да си помагаме, на всеки може да се случи  и затова гледаме да се подкрепяме, до колкото можем“. 

„Познавам тези хора и като видях трагедията, нямаше как да не се отзова. Има още повече добри хора и ще успеем да помогнем, доколкото можем, за да могат да се върнат в тази къща“.

„Ще успеем да разчистим, за да видим какво здраво има останало от самата къща и вече ще се прецени на място дали върху самата къща ще се гради, дали ще се пристрои нещо и кое би било най-бързото и най-адекватното решение за самата къща да направим нов дом за семейството“, заявиха част от отзовалите се десетки доброволци. 


Въпреки премеждието, което преживяха, Бисерка и Георги Ралевски смятат, че най- голямото богатство е милосърдието и подкрепата на хората, които срещнаха, и вярват, че ще успеят да построят нов дом в Ново село. 

„Имаме нужда от финанси, от строителни материали. Доста хора се отзоваха вече и надеждата се връща. В момента сме настанени във Велико Търново в апартамент, който ни предоставиха хора от селото безвъзмездно да го ползваме, докато си стъпим на краката“, казва Георги. 

„И отново ще се върнем тук, защото искаме да си живеем на село, в България. Не искаме да ходим в чужбина, искаме да си стоим тук. Тук искаме да израснат и нашите деца и ние да остареем“, допълва Бисерка. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за тримесечно отлагане на връчването на мандат да се нарушава Конституцията: "На думи всички..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди Административният съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било сключено на среща онлайн и влиза в сила от днес. Предвижда се в следващите четири години Белгия да..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43° Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните..

публикувано на 17.07.24 в 10:21
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на ДПС са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат - за разлика от останалите в парламентарната група, които са твърдо против диалог с втората политическа сила. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров..

публикувано на 17.07.24 в 10:17
Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че приемането на Украйна в НАТО би означавало обявяване на война срещу страната му. Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща..

публикувано на 17.07.24 в 10:14