Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Кунчев: Да има допълнителни дати за НВО е все едно да се отвори кутията на Пандора

Снимка: БГНЕС

Изпитите след седми клас всяка година се превръщат в съдбоносни за стотици хиляди български семейства. От една страна уж е просто Национално външно оценяване /НВО, както му казват хлапетата/, но от друга - ако детето не получи високи оценки, рискува да провали собственото си бъдеще и мечтите на родителите си. Затова и подготовката е сериозна и тече през цялата година в ужасния седми клас - частни уроци, курсове, пробни изпити, преобразуване на точки в оценки, смятане на балове и изобщо - кошмар за всички участници в този уж елементарен процес на оценяване.

Предложението на министерството да въведе втора дата за този съдбоносен изпит бе прието с възторг от хората, които вече са минали поне веднъж през този процес. Все пак родителите на седмокласниците освен за знанията на децата, се тревожат и за здравето им, тъй като "днес се решава животът им". 

Мнението на специалистите обаче е различно. Аргументите са на дългогодишния директор на Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе Митко Кунчев:

"Да има допълнителни дати за явяване на НВО след 7-и клас е все едно да се отвори кутията на Пандора. Тези изпити съществуват от много години и на никой не му е минавало през ум досега да има допълнителни дати. Сега това не бива да се прави. Въвеждането на такива допълнителни дати е свързано с решаването на някакъв проблем. Аз не знам такъв проблем да е формиран ясно на база най-малкото на статистически наблюдения. Много задълбочено трябва да се анализират такива данни. В годината има такива десетина случая. Те могат да бъдат решени по административен път по друг начин. Ако става дума за 1000 случая, тогава трябва да се изясни въпросът защо има 1000 случая". 

Според него няма как да се създаде идеална система

"Опитваме със странни решения да лекуваме фундаментален проблем в българското образование - свръхцентрализацията на управлението, съществуването на държавен централизиран план прием, централизирани форми на прием, липса на автономия в училищата да си решават такива проблеми, липсата на активно място в самоуправление". 

Според него с въвеждането на втора дата за изпитите, ще възникнат множество въпроси и проблеми. По думите му приемът в училище може да бъде устроен по друг начин, така че този проблем да не се поражда

Втората дата ще доведе само до проблеми и да го кажем направо - корупционни схеми в името на детето.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов беше осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния булевард "Сливница" през май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години.  Младежът няма да има право да шофира в..

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52