Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко: Путин не тласка Беларус да влезе във война с Украйна

Александър Лукашенко и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин не се опитва да тласне Беларус да се присъедини към войната в Украйна, заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в онлайн интервю, публикувано в четвъртък, предаде Ройтерс.

"Да се включи Беларус... какво ще даде това? Нищо", каза Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Путин и чиято страна граничи с Украйна, Русия и три страни от НАТО, включително Полша.

"Ако вие, украинците, не пресечете нашата граница, ние никога няма да участваме в тази война. В тази гореща война. Но ние винаги ще помагаме на Русия – те са наши съюзници“, каза той в интервю за Диана Панченко, проруска украинска журналистка.

Лукашенко също така каза, че вярва, че Путин вече е постигнал целите си в това, което Русия нарича "специална военна операция" в Украйна, и каза, че двете страни трябва да седнат на масата за преговори и да бъдат готови да обсъдят всички въпроси, включително бъдещето на Крим и други украински територии, за които Москва претендира.

"Нейните (на Русия) цели вече са изпълнени към днешна дата. Украйна никога няма да се държи толкова агресивно спрямо Русия след края на тази война, както го правеше преди войната", посочи Лукашенко.

Лукашенко предупреди, че Беларус ще отговори в случай на външна агресия, включително чрез използване на ядрените оръжия, които Москва е разположила на нейна територия.

"Може да има само една заплаха - агресия срещу страната ни. Ако агресия срещу страната ни започне от Полша, Литва, Латвия, ние ще отговорим моментално с всичко, което имаме", каза той.

В същото онлайн интервю Лукашенко посочи, че е имало преки контакти между Украйна и Беларус, но украинският президент Володимир Зеленски ги е спрял.

Последният такъв контакт се случи преди няколко месеца, каза той.

Според Лукашенко обсъжданите теми са включвали потенциално участие на Беларус във войната на руска страна, потенциално използване на ядрени оръжия и наемници от групата "Вагнер", които сега са разположени в Беларус.

"Тези въпроси се натрупаха. Но ние имахме тези контакти, говорихме. Нямаме нищо против. И все още има предложения този диалог да продължи", отбеляза той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преди преговорите за мир в Газа: Размяна на удари между Израел и "Хизбула"

Размяната на удари между Израел и Хизбула предшества определян като ключов ден на подновените преговори за мир в Газа, които се провеждат в египетската столица Кайро. В четвъртък и вчера посредниците обсъдиха начините за сближаване на позициите между Израел и палестинското движение "Хамас", докато ООН докладва за влошаване на хуманитарните условия..

публикувано на 25.08.24 в 07:58

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи, че е арестуван 33-годишен алжирец, в град Ним. Полицай беше ранен при взрив край синагога в..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава..

публикувано на 25.08.24 в 07:43

Внимание: Опасно горещо време и в последната неделя на август

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  На места в тези..

публикувано на 25.08.24 в 07:15

Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров

Съоснователят и изпълнителен директор на компанията, собственик на приложението за съобщения „Телеграм",  Павел Дуров, е задържан на парижкото летище „Бурже“, съобщи френската телевизия Те Еф 1. Той е пристигнал от Азербайджан с частния си самолет. Арестът е заради заповед за издирване, издадена от френските власти,  по повод разследване, свързано с..

публикувано на 25.08.24 в 01:20

Пожар гори в района на общините Брезник и Сливница

Пожар гори в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано днес бе обхванал махала   “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница,  се е пренесъл в гората край Арзан и Гоз. Пожарът в района на Брезник е низов, но огнищата са няколко, има и силен вятър. Пламъци..

публикувано на 24.08.24 в 20:06

Германската прокуратурата разпита 15-годишен бежанец във връзка с нападението с нож в Солинген

Полицията в германския град Солинген е разпитала 15-годишен бежанец от Киргистан във връзка с нападението с нощи късно вчера, при което бяха убити трима души и тежко ранени поне четирима. Сега властите смятат, че вероятно става дума за атентат. След фаталните нападения с нож по време на градския фестивал в Солинген вчера германската..

публикувано на 24.08.24 в 19:53