Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Димитър Илиев пожела успех на гимнастичките ни на СП

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев пожела успех на гимнастичките ни на СП
Снимка: БТА

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев връчи националния флаг и пожела успех на българките на Световното първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия.

Илиев изгледа заедно с президента на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева откритото контролно на националните отбори на България и на Бразилия в зала "София". Това беше своеобразно изпращане на грациите за шампионата на планетата  във Валенсия (Испания), който ще се проведе от 23 до 27 август.

Стилияна Николова

България ще бъде представена в индивидуалната надпревара от Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева, както и от ансамбъл жени в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, София Иванова и Камелия Петрова.

Всички те изиграха своите композиции пред пълните с феновете трибуни. Калейн и Николова представиха съчетанията си с обръч, топка, бухалки и лента, а Ева Брезалиева изигра два пъти своята лента, но допусна неточности. Ансамбълът също показа двете програми - с пет обръча и с три ленти и две топки.

Сред официалните гости бяха още заместник-министърът на спорта проф. Даниела Дачева, трикратната световна шампионка Мария Гигова, вицепрезидентът на централата Невяна Владинова и други представители на БФХГ. 

От представителния тим на Бразилия своите съчетания показаха Барбара Домингос, Джована Сантос и ансамбъл жени, които ще участват на шампионата на планетата в Испания.

Във Валенсия България ще търси втора квота за Олимпиадата в Париж 2024, за което се разчита на Боряна Калейн. Абсолютната европейска шампионка от Баку 2023 ще изиграе пълната си програма от четири съчетания. Стилияна Николова, която вече спечели първата индивидуална квота от София 2022 ще покаже три съчетания - обръч, топка и бухалки, а с лентата ще се представи Ева Брезалиева.

Ансамбъл (Жени)

Ансамбълът на България вече има квота за Олимпийските игри в Париж, но възпитаничките на Весела Димитрова ще се опитат да защитят световната си титла от шампионата в българската столица миналата година.

След контролното гимнастичките от двата отбора получиха много цветя от своите феновете, снимаха се с тях и раздаваха автографи.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дженоа - Интер

Интер започна с равенство защитата на титлата си в Италия

Шампионът Интер стартира защитата на титлата си в италианското футболно първенство с равенство 2:2 при гостуването на Дженоа в първия кръг от новия сезон в калчото. Тимът от Милано изпусна трите точки в сетния миг, след като Жуниор Месиаш изравни в добавеното време. Алесандро Воляко вкара първия гол в полза на Дженоа в 20-а минута, а Маркюс Тюрам..

публикувано на 17.08.24 в 22:35
Брендън МакНълти

Американецът Брендън МакНълти спечели първия етап от Вуелтата

Американецът Брендън МакНълти от отбора на Обединените арабски емирства спечели първия етап от 79-ото издание на Колоездачната обиколка на Испания. МакНълти, който бе в последната стартова група, спечели 12-километровия етап от столицата на Португалия Лисабон до предградието Оейраш, който представляваше индивидуален часовник. Той измина..

публикувано на 17.08.24 в 22:30
ЦСКА София - Славия

Славия надигра безличен ЦСКА София

ЦСКА София допусна трета загуба от началото на сезона след поражение с 0:1 от Славия в мач от петия кръг на Първа футболна лига. "Червените" бяха надиграни от "белите" и във втори пореден мач са унизени от съперника, след като това се случи и във Варна при поражението от Спартак с 0:3. Очакванията отборът на Томислав Стипич да покаже по-добро лице бяха..

публикувано на 17.08.24 в 21:14
Олимпик Марсилия

Марсилия разгроми Брест като гост във Франция

Отборът на Олимпик Марсилия постигна победа при гостуването си на Брест с 5:1 в мач от първия кръг на футболния шампионат на Франция. Новото попълнение Мейсън Грийнууд даде преднина на гостите от Марсилия още в третата минута при официалния си дебют за тима. Ромен Дел Кастило пропусна да изравни за домакините в 9-ата минута, след като не успя да..

публикувано на 17.08.24 в 20:17
Арсенал - Уулвърхемптън

Арсенал спечели домакинството си на Уувърхемптън

Арсенал победи Уулвърхемптън с 2:0 като домакин на "Емирейтс Стейдиъм" в среща от първия кръг на английската Висша лига по футбол. Домакините владееха инициативата от самото начало на двубоя. В 15-ата минута Букайо Сака овладя топката в наказателното поле, технично елиминира съперниковите бранители и опита да я прокара зад вратаря на "вълците" Жозе Са, но..

публикувано на 17.08.24 в 19:35
Юсуф Фофана

Юсуф Фофана премина от Монако в Милан

Полузащитникът на футболния Монако Юсуф Фофана подписа договор с Милан, съобщава официалният сайт на клуба. Договорът с 25-годишния французин е до лятото на 2028 година. Играчът ще носи фланелка с номер 29. През миналия сезон Фофана изигра 35 мача за Монако, в които отбеляза 4 гола и направи 4 асистенции. Според информации в италианската преса..

публикувано на 17.08.24 в 19:28
Илия Груев-младши

Илия Груев игра цял мач при равенство на Лийдс

Националът Илия Груев-младши игра цял мач за Лийдс при нулевото равенство като гост на Уест Бромич в среща от втория кръг във второто ниво на английския футбол - Лига Чемпиъншип. Груев бе титуляр и остана на терена през всичките 90 минути, като получи една от най-високите оценки за изявите си в мача. Равенството е второ поредно за Лийдс този..

публикувано на 17.08.24 в 17:21