Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинци, живеещи в България, отбелязват Деня на независимостта си с изкачване на Черни връх

Снимка: Анна Токарчук

Инициатива на украинци, които живеят в България. Днес те изкачват Черни връх в навечерието на Деня на независимостта на Украйна, който се отбелязва на 24 август.

На 24 август украинците ще отбележат своя Национален празник – Денят на независимостта. Преди 32 години Киев официално излиза от състава на Съветския съюз. През 1991 година Върховната рада на тогавашната Украинска съветска социалистическа република приема декларация за независимост, което поставя началото на съвременната украинска държава.

В навечерието на Националния си празник семейства с деца от Украйна, които живеят в София, намерили спасение в България след началото на руската инвазия, се събират, за да се качат заедно на Черни връх, каза за Българското национално радио Анастасия Продански:

"Ще се качим на Черни връх, ще попеем песни, ще поиграем игри. Така ще отбележим Деня на независимостта. Ние решихме така, защото Витоша за България, за София, е много е много знакова, много важна. И за нас е много важно да изпратим послание за всички украинци, за всички войници, че ние сме тук, продължаваме да изучаваме украински традиции и просто искаме да подкрепим нашите сънародници в Украйна и да им изпратим тези снимки и видеа, и нашите послания", обясни тя.

И още: "В Украйна също има такава традиция - всяка година хиляди украинци ще се качат на Говерла, това е най-високият връх на Украйна, и те отбелязват Деня на независимостта. Това и днес ще направим тук в София. В нашия украински детски клуб в София има деца от всички региони на Украйна, където е сега е много опасно. И слава Богу, че те са в България сега и те могат също да отбелязват този празник тук спокойно", разказа Анастасия Продански. 

В изкачването на Черни връх се включва и семейство от Харков, което живее в София от април миналата година: "Ние много се радваме, че живеем в дружелюбна, красива страна. Много се радваме, че децата имат приятели, че децата живеят в безопасност".

9-годишната Зара е в София от година и половина. Надява се войната скоро да свърши, за да се върне в Одеса: "Тук ми харесва, защото имам нови приятели и има добри хора. Аз мисля, че след няколко месеца ще свърши война и още след няколко месеца ще се върнем в Украйна".

На 24 август се навършва и година и половина от инвазията на Русия в Украйна.

По публикацията работиха: Ерол Емилов, Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пропалестинска демонстрация в Барселона, 20 януари 2024 г.

Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина

Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще признаят държавата Палестина на 28 май. В отговор израелското външно министерство заяви, че е наредило незабавно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия. По-рано в интервю за Си Ен Ен израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници..

публикувано на 22.05.24 в 12:14

Пламен Тотев получава "Ловешки меч" на церемония тази вечер

В навечерието на 24 май на церемония довечера ще бъде връчена годишната награда в областта на културата "Ловешки меч". Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Целта е да се стимулират изявите на творците и дейците в сферата на изкуството и културата в община Ловеч, да се отдаде заслуженото внимание, обществена гласност и..

публикувано на 22.05.24 в 12:13

Симулация на Дунав: Сблъсък на два кораба и нефтен разлив

Симулация на сблъсък на два кораба и реакция при нефтен разлив по река Дунав се проведе тази сутрин в акваторията на Русе. Това е част от съвместното учение на институциите за аварийни действия "Дунав 2024".  Според сценария - на речен километър 496 по Дунав се сблъскват при разминаване единичен моторен кораб и моторен кораб, тласкащ..

публикувано на 22.05.24 в 11:44

Доц. Атанас Банчев: Нивото на спазване на стандартите при преливане на кръв е много високо

Заключителния т  доклад от проведено обществено разследване на скандала със заразена кръв в Обединеното кралство направи шокиращи разкрития за прикриване на истината на най-високо равнище , освен печалната статистика за най-малко 3 000 жертви в резултат на заразявания при кръвопреливане. Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и..

публикувано на 22.05.24 в 11:35
Мамографското изследване е един от методите за профилактика и диагностика на рак на гърдата

Д-р Гергана Георгиева: Да се говори повече за рака на гърдата!

Профилактиката е изключително важна, тъй като ракът на гърдата обхваща все повече по-млади жени. Това каза д-р Гергана Георгиева, специалист по образна диагностика и мамолог в "ACI BADEM Сити клиник" – Младост. Специалистът препоръча след 25-годишна възраст веднъж годишно да се прави ехография, а след 40-годишна възраст да се провеждат и..

публикувано на 22.05.24 в 11:25

Гръцки медии коментират Вертикалния газов коридор

Гръцките медии днес съобщават за реализиране от България на проект за трансфер на газ от Гърция през нашата страна за Евросъюза и Украйна. България започва строежа на вертикален газов коридор в посока от юг на север за Европейския съюз и Украйна, посочват медии в южната ни съседка. Специализираното издание "Светът на енергетиката" подчертава,..

публикувано на 22.05.24 в 11:21

Над 2700 зрелостници се явяват на трета матура

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220. От 14:00..

публикувано на 22.05.24 в 11:12