Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тридневен траур в Чернигов в памет на жертвите на ракетния удар срещу театъра

В украиниския град Чернигов е обявен тридневен траур, след като 7 души, сред които шестгодишно дете, загинаха при руския ракетен удар срещу театър в северния украински град  вчера. Повечето жертви са били на спирка на градския транспорт, поясняват местните власти.  Над 140 са ранените, като най-малко 25 души са настанени в болница. Междувременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи, че обучението на украински пилоти на Ф-16 вече е започнало.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че ударът по Чернигов, който се намира на около 145 км северно от Киев, е съвпаднал с православния празник Преображение Господне. В града е организиран щаб за ликвидиране на последствията от удара. Нанесени са щети на най-малко  60 къщи и други постройки. Разрушения има в около 500 апартамента. В памет на жертните в Чернигов бе обявен тридневен траур.

Украински пилоти, а също инженери и техници, вече са започнали обучение на самолети Ф-16, съобщи украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той отбеляза, че за обучението на пилотите са необходими минимум шест месеца. Преди дни Съединените щати одобриха учебните програми за украинските пилоти, а курсовете им се осъществяват от Нидерландия и Дания. Двете страни получиха и разрешение от Вашингтон да предоставят самолети Ф-16 на Киев, когато летците бъдат подготвени.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников не уточни къде се провежда обучението, но отбеляза, че то ще отнеме минимум шест месеца. 

В късното си видеобръщение след посещението си в Швеция, президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия не само ще получи бронирани машини от Швеция, но и ще започне да ги произвежда.

"Вече имаме споразумение с Швеция за производството на машините CV 90 в нашата страна. Трябва да намерим начини за собствено производство на всяка машина, която ни е нужна в момента. Освен това има пробив по отношение на изтребителите Грипен. Нашите войници вече започват тестове с тях. Стъпка по стъпка се доближаваме до момента, в който Грипени ще полетят в нашето небе", каза Зеленски.

Междувременно стана ясно, че украински дрон е атакувал западния руски град Курск. Ударена е била железопътна гара, има петима ранени, съобщи губернаторът на областта Роман Старовойт. Според предварителна информация дронът се е разбил в покрива на сградата на гарата, а след това е избухнал пожар. Кметът на Москва Сергей Собянин от своя страна съобщи в Телеграм, че дрон се е опитал да полети към Москва и че атаката е била осуетена от силите за противовъздушна отбрана. Временно е била спряна работата на московското летище Внуково, няколко полета са били пренасочени.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Палежи бяха извършени на три точки по линиите на високоскоростните..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да e вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39