Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от БРИКС обсъждат разширяването на организацията

Китайският президент Си Дзинпин се среща с южноафриканския президент Сирил Рамафоса преди срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург.
Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните от БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се събират на среща на върха в Йоханесбург, където ще обсъдят разширяването на организацията. Някои от членовете настояват за превръщането на блока в противотежест на Запада.

Кандидатите за членство в организацията са обединени от желанието да изравнят силите на игралното поле. Те се оплакват от злоупотреба с търговските практики, режими на наказателни санкции, общоприето подминаване на нуждите от развитие на по-бедните страни, от доминацията на богатия Запад в международните организации - като ООН, Международния валутен фонд или Световната банка.

"Разширеният БРИКС ще представлява разнообразна група от нации с различни политически системи, които споделят общо желание за по-балансиран световен ред", каза президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса в обръщение преди срещите. Увеличаването на използването на местните валути на държавите членки също е на дневен ред.

Рамафоса ще бъде домакин на китайския президент Си Цзинпин, бразилския Лула да Силва и индийския премиер Нарендра Моди от днес до 24 август. Руският президент Владимир Путин, издирван с международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, няма да пътува до Южна Африка и вместо това ще се присъедини виртуално. Русия ще бъде представлявана на форума от външния министър Сергей Лавров.

На вечеря днес лидерите вероятно ще обсъдят рамка и критерии за приемане на нови страни. Разширяването обаче се превърна в спорна точка. Русия желае да привлече нови членове, за да се противопостави на дипломатическата си изолация заради нахлуването в Украйна. Южна Африка също изрази подкрепа. Индия се притеснява от китайското господство и предупреди срещу прибързано разширяване, но има "положителни намерения и отворен ум", заяви вчера външният министър Винай Куатра. Бразилия изказа загриженост, че разрастването на БРИКС ще намали нейното влияние. Над 40 страни са изразили интерес да се присъединят към блока. Около 20 от тях са подали официални молби да бъдат приети.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30