Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарската махала в Тутракан и нейните потайности

Рибарската махала в Тутракан

За живота на рибарите и техните семейства в единственото у нас естествено обособило се по река Дунав селище разказваме в "Чуй лятото".

Посетихме Рибарската махала в Тутракан, която пази духа на онова време, когато много тутраканци са били господари на реката, а в града са кипели търговията, земеделието, животновъдството, дори забавленията са били доста на брой като възможности. Ще ви срещнем и с двама майстори в Рибарската махала.  

Рибарската махала в Тутракан

Нашите домакини от етнографския комплекс Рибарска махала ни посрещат с чаун – съд, напълнен с вода и сложен на котлона, готов за приготвяне на мамалига. А това е традиционно за Тутракан ястие, разказва Анка Монева, главен уредник на музейния комплекс. Подготвила е и основната съставка – малай или едросмляно царевично брашно. Добавя се постепенно към заврялата вода, може да се прибавят олио и сол, бърка се непрекъснато до сгъстяване. 

Мъжете от Рибарската махала са били истински господари на Дунав с улова на толкова големи количества риба, че са стигали чак до пазарите в Париж.  

Рибарска махала  Тутракан

Рибарските къщи са на два етажа, с малки преходни стаи. На горния етаж живеят младите, на долния са възрастните хора, има и помещения за съхранение на риболовни мрежи и за бъчвите с вино и ракия, също традиционни за този край. Всяка къща има тераса с изглед към реката. 

Рибарска махала  Тутракан

Жените на рибарите са били домакини, но за разлика от земеделските семейства имали повече време за плетене, шиене, бродиране. 

На Никулден местните рибари отивали за риба за последно и след това уловът се консумирал на брега, в чест на Свети Николай, разказа още Анка Монева. В комплекса се срещаме с Румен Тросков, един от последните майстори на дървени лодки и рибарски мрежи. Тутраканката се прави от дърво, поне така е било преди години.  

Кости от риба, миди, шишарки, дървени клечки – това са материалите, от които Цветан Йорданов майстори сувенири. След злополука хобито му се превръща в занаят, с който си изкарва хляба.  


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Ясен Пенчев

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

В разгара на кандидатстудентската кампания , когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово . Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България.  Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за..

публикувано на 07.07.24 в 09:05
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38