В България ваучерите за храна са широко разпространена социална придобивка сред работодатели и служители. Сравнително малко хора са запознати, че ваучерите могат да се предоставят по две различни наредби - Наредба 7 от 7.07.2023г. и Наредба 11 от 21.12.2005г. И в двата случая основното предимство е, че ваучерите са освободени от данъци и такси, което спестява средства и за работодатели, и за работещите.
Ваучерите по наредба 7 са достъпни за всички фирми в страната. Вторият тип ваучери за храна - по наредба 11, могат да се предоставят само на част от работещите. В статията ще разгледаме спецификите на законодателната рамка, за да можете да прецените дали тази социална придобивка е достъпна за вашия бизнес.
Ваучерите за храна по Наредба 11 могат да се предоставят на работещите в предприятия със специфичен характер и организация на труда. Те заместват храните и напитките, които работодателят е длъжен да осигури по закон. Наредбата регламентира задължителното предоставяне на безплатна храна и/или добавки към нея за работещите в такива предприятия.
Има много условия, при които едно предприятие може да се счита за фирма със специфичен характер и организация на труда и работещите в него да имат право на безплатна храна или добавки към нея. Сред най-честите случаи са:
● Работа с продължителност на работния ден от 12 часа;
● Полагане на нощен труд между 22:00 ч. и 06:00 ч. сутринта;
● Работа при среднодневни температури под +10 °C и над +30 °C за повече от половината работно време;
● Липса на заведения за хранене в близост до отдалечените обекти;
● Работа под земята;
● Контакт с биологични агенти в клинични лаборатории;
● Работа с вредни вещества, надвишаващи определени норми, както и при изложение на високи нива на шум, прах или вибрации;
● Работещи в сектори, свързани с производство и пренос на електрическа или топлинна енергия.
За пълния списък със условия можете да се запознаете в Наредба 11.
Докато ваучерите по наредба 7 се предоставят на всички служители в равен размер, ваучери за храна по наредба 11 могат да получават само служителите, които работят при специфични условия. Например, администрацията в завод или лаборатория, която работи със стандартно работно време и условия, няма право на придобивката. Размерът на ваучерите няма ограничение с държавна квота или сходни рестрикции. Има единствено минимум, регламентиран в наредбата - 2 лева на работен ден за храна, или 1 лев на смяна за ободряващи напитки.
Липсата на максимална сума дава възможност на работодателите да бъдат по-гъвкави и да стимулират служителите в зависимост от техните нужди. Предоставянето на ваучери дава възможност на служителите сами да изберат откъде да си купят необходимите стоки и напитки от широката мрежа магазини и ресторанти, които приемат този начин на плащане.
Ваучерите за храна и по двете наредби са доказан метод за мотивация на персонала и често са социална придобивка, която служителите очакват да получават. Предоставянето им прави работодателите по-атрактивни за нови служители и също така им помага да задържат хората, които вече работят при тях.
Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна. " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..
Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..
Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..
" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ". Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..
Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник. Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..
Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..
"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..
Новозибраният председател на Правната комисия в ЕП Илхан Кючюк ще работи за антикорупционно и адекватно законодателство, което да решава проблемите..
Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а..
Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата..