Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аякс вкара четири на Лудогорец в Разград

Аякс победи с 4:1 Лудогорец в Разград
Снимка: БТА

Нидерландският Аякс (Амстердам) победи с 4:1 в Разград Лудогорец в първа среща от плейофния кръг на Лига Европа.

Отборът от Амстердам нарпактика си гарантира участие в групите на турнира, а за българите остава мач-реванш на честта другата седмица и място в Лигата на Конференциите.

Хеттрик за победителите реализира Мохамед Кудус, а едно попадение добави Брайън Броби.

Лудогорец върна един гол чрез точно изпълнена дузпа от Оливие Вердон.

Гостите от Амстердам нанесоха съкрушителен удар в рамките на минута и половина между 16-ата и 18-ата.

И двете попадения бяха дело на Мохамед Кудес, който първо вкара с левия, а след това с десния крак.

Първото попадение стана заради грешка на Бърнард Текпетей, който загуби топката от Дивайн Ренш. Мохамед Кудус изтича и му отне топката, продължи да дриблира успоредно на наказателното поле и с левия крак по диагонала я прати в мрежата.

Минута и половина по-късно гостите от Аякс направиха показно изпълнение за втория гол.

Кенет Тейлър тръгна с топката, подаде на Брайън Броби, който успя да я запази и върна на Тейлър. Халфът с номер 8 успя да чукне елегантно към Кудус, който елиминира вратаря Серджио Падт.

Лудогорец можеше да отговори с попадение след още две минути, но пробивът на устремилия се на скорост Кирил Десподов беше спрян от трима и с решаващия шпагат на Дивайн Ренш.

В 26-ата минута заучено изпълнение на ъглов удар едва не донесе успех. Иван Йорданов центрира на десния фланг, където Аслак фон Витри я посрещна и стреля, но кълбото излезе в аут.

Домакините от Разград продължиха да опитват различни варианти в атака, но пет минути преди края на първото полувреме Брайън Броби вкара с глава, останал сам срещу вратаря Падт.

Левият бранител Оуен Вейндал проби и подаде в наказателното поле, но кълбото се отклони в тялото на Фон Витри.

Бившият футболист на Левски Ноа Сонко Сундберг не прецени топката и остави тарана на Аякс Брайън Броби непокрит, който от два метра я мушна между краката на Серджио Падт за 3:0.


Две минути след началото на второто полувреме влезлият като резерва Доминик Янков отне топката от Кенет Тейлър, напредна бързо и изведе по прекрасен начин Руан Крус, който обаче не успя да преодолее вратаря на Аякс.

Малко по-късно Аякс осъществи прекрасна контраатака, при която Боржес подмина елементарно Иван Йорданов и от аутлинията върна топката назад.

Стивън Бергвайн можеше да опита изстрел, но за да избегне шпагата на Фон Витри даде на Кудус, който от още по-чиста позиция по диагонала оформи хеттрика си.

Само минута по-късно Бърнард Текпетей с мощен изстрел затрудни максимално вратаря Гортер, който отрази.

В 68-ата минута Лудогорец стигна до дузпа благодарение на Спас Делев.

Той проследи центриране от ляво на Марсел Хайстер, и от въздуха опита да върне топката в наказателното поле.

На аутлинията беше застанал Йорел Хато, който спря удара с ръка. След кратка проверка cъс системата за видеоповторения (ВАР) съдията Ди Бело потвърди наказанието, а Вердон не сбърка.

По публикацията работи: Петър Ненов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Берое (Стара Загора) се наложи с 1:0 над Септември (София)

Новакът в елита Септември (София) потегли с неуспех

Отборът на Берое (Стара Загора) започна успешно новия сезон в efbet Лига, след като се наложи с 1:0 над Септември (София) на националния стадион "Васил Левски". Сантяго Годой осигури успеха на гостите с попадение шест минути след началото на втората част. Тимът на треньора Хосе Луис Ачиари имаше превъзходство през по-голямата част от мача и..

публикувано на 22.07.24 в 23:20
Веселин Великов

Веселин Великов: Червеният картон предреши мача

Старши треньорът на Хебър (Пазарджик) Веселин Великов се извини на публиката на тима за пропуснатите точки, но смята, че ранното изгонване на Николай Николаев е повлияло за загубата с 0:2 от Спартак (Варна). Пазарджиклии трябваше напрактика да правят нов отбор, след като доста играчи си тръгнаха, както и Любослав Пенев на треньорския пост...

публикувано на 22.07.24 в 23:04
Александър Томаш

Томаш за стадиона в Пазарджик: Мъчим футбола

Завърналият се в елита отбор на Спартак 1918 (Варна) започна първенството с успех с 2:0 над Хебър (Пазарджик), като двата гола бяха дело на Ахмед Ахмедов и Антонио Вутов. Новият наставник на тима Александър Томаш беше доста разочарован от игрището, което в Пазарджик не предполага да се играе бърз и техничен футбол. Той говори и за това как..

публикувано на 22.07.24 в 23:01
Ловеч победи ЦСКА София II с 1:0

Обновеният Ловеч започна с победа като гост

Обновеният отбор на Ловеч започна сезона във Втора лига с успех над новака ЦСКА София II с 1:0. Единственото попадение в срещата вкара Виктор Василев в 38-ата минута. Домакините останаха с десет души в 80-ата минута, когато Марк-Емилио Папазов беше изгонен с директен червен картон заради ритник към Кингсли Бучи. Вторият тим на Ботев..

публикувано на 22.07.24 в 22:30
Спартак (Варна) победи с 2:0 Хебър в Пазарджик

Спартак (Варна) се върна в елита с победа

Отборът на Спартак (Варна) се върна в Първа лига с победа 2:0 над Хебър 1918 (Пазарджик) в 1-ия кръг на новото първенство. Срещата в Пазарджик беше определено доминирана от гостите от Морската столица, а лошият терен им попречи да стигнат до по-убедителна и ранна победа. Ахмед Ахмедов откри резултата в края на първото полувреме, а в..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре за мача с Черно море

Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре за мача с Черно море

Израелският футболен тим Апоел (Беер Шева) пристига в Ловеч утре, където ще излезе срещу Черно море (Варна) на 25 юли, в мач от втория квалификационен кръг на турнира Лига на конференциите, съобщи за БТА изпълнителният директор на ФК Ловеч Добрин Джабарски. Обикновено гостуващите отбори в европейските клубни турнири пътуват ден преди..

публикувано на 22.07.24 в 20:28
Адриан Андреев

Ясни са съперниците на Андреев и Нестеров във Верона

Българската тенис-надежда Адриан Андреев ще играе срещу грузинеца Николоз Басилашвили в първия кръг на турнира от сериите "Чалънджър" във Верона, който е с награден фонд 120 хиляди евро. Жребият за основната схема на турнира беше изтеглена днес, а опитният 32-годишен Басилашвили влиза от квалификациите. В кариерата си той има пет титли от..

публикувано на 22.07.24 в 20:24