Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп пътува за Атланта, за да се предаде в затвора

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп трябва да се яви в затвора на окръг Фултън в Атланта по делото за подмяната на резултатите от изборите в щата Джорджия. 

Кортежът напусна частния му голф клуб и вече достигна летище „Нюарк“ в Ню Джърси. 

Преди дни съдът определи гаранция от 200 хиляди долара за бившия президент и с пост в социалната си мрежа той обеща, че ще се предаде в затвора ден преди крайния срок за явяване пред властите. Там Тръмп ще премине стандартна процедура при арест с претърсване, снимки и взимане на отпечатъци преди очакваното внасяне на гаранцията. Десетки негови привърженици се събраха пред сградата в знак на подкрепа.

 Сред другите подсъдими по делото, които вече преминаха процедурата, са бившият кмет на Ню Йорк и бивш адвокат на Тръмп Рудолф Джулиани и Марк Медоус - бивш началник на кабинета на Белия дом. 

Подсъдимите по случая са общо 19, като на двамата пълномощници в кампанията преди три години беше наложена гаранция от 100 хиляди. За единия от тях - Кенет Чeсбро -  е определена и дата за началото на процеса - 23 октомври.

Адвокатите на бившия президент още не са поискали такава за делото срещу него, но настояха той да бъде съден отделно от Чесбро. На 5 септември предстои изслушване, на което Доналд Тръмп трябва да обяви дали се признава за виновен.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тошко Йорданов: Вместо да е независим и отдалечен от всички, КС е политически овладян

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че вместо да е независим и отдалечен от всички, Конституционният съд е политически овладян: "Сглобката си овладяха Конституционния съд, половината от сглобката ПП-ДБ излязаха глупаците в сглобката, защото другата половина ги надигра и им се подигра в момента с тези..

публикувано на 26.07.24 в 17:11

ЕС преведе на Украйна първите 1,5 млрд. евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи

ЕС преведе в помощ на Украйна първите 1,5 милиарда евро от неочакваните печалби от блокираните руски активи, съобщи Европейската комисия. Приходите, генерирани от операторите в ЕС и съхранявани в централните депозитари на ценни книжа, са преведени на Комисията от намиращия се в Белгия депозитар "Юроклиър" (Euroclear) на 23 юли. Следващото..

публикувано на 26.07.24 в 17:07

КС отхвърли жалбата на Иван Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Веднага след решението, с което отмени почти всички промени в главата "Съдебна власт" в Шестата поправка на Основния закон, Конституционният съд се произнесе и по жалба, внесена от бившия главен прокурор Иван Гешев срещу въведения през май 2023 г. механизъм за разследване на обвинител номер едно и неговите заместници. КС обяви за..

публикувано на 26.07.24 в 16:51

Преподаватели по конституционно право не са изненадани. Очаквали решението на КС

Конституционният съд взе правилното решение и отмени една значителна част от направените промени. Справиха се по един много сложен въпрос, дори объркан в юриспруденцията на Конституционния съд.   Те възстановяват предишното положение, смело решение . Така коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер и юрист проф. Георги..

публикувано на 26.07.24 в 16:39

НС прие на първо четене внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото в България

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България.  В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица.  В закона са утвърдени и важни срокове. През първия месец ще..

публикувано на 26.07.24 в 16:29

Костадин Костадинов: КС за пореден път взема решения под натиск на Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски, защото това е неговият съд:  "Ако КС беше взел наистина правилно решение, той трябваше да отмени 100% всички, абсолютно всички промени в Конституцията. С частичното, на парче взето решение, той за пореден път..

публикувано на 26.07.24 в 16:17

Административният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено от Общинската избирателна комисия, беше оспорено от загубилата вота Ваня Григорова. Решението..

публикувано на 26.07.24 в 16:10