Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж: Лидерите на преврата в Нигер нямат правомощия за екпулсират посланика ни

Снимка: Ройтерс

Френските власти заявиха, че лидерите на преврата в Нигер нямат правомощия за екпулсират посланика на Париж. На френския дипломатически представител е било наредено да напусне страната в рамките на 48 часа.

Хунтата в Нигер, която взе властта с преврат на 26 юли, е наредила на френския посланик да напусне страната в рамките на 48 часа. От Ниамей опровергаха информации за ескпулсиране на представители на други страни като САЩ и Германия.

Уточниха, че решението за изгонване на посланик Силвен Ите е било взето отчасти заради неговия отказ да отговори на покана за среща с нигерския външен министър. Изтъкнаха, че други действия на френското правителство също са били в противоречие с интересите на Нигер.

Франция, чиято бивша колония е Нигер, призова да бъде върнат на власт сваленият президент Мохамед Базум.

Нигерските "пучисти нямат никакви правомощия" да експулсират френския посланик. Само законно избраните  власти в страната могат да дават одобрение за посланика", заявиха от френското външно министерство.

Военните лидери в Ниамей обвиняват Париж, че подготвя военна интервенция в Нигер, за да върне Базум на власт. Освен това твърдят, че Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) е организация, обслужваща интересите на бившата колониална сила Франция.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествена заря-проверка във В. Търново за 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта

С тържествена заря-проверка във Велико Търново - на  площад "Цар Асен Първи",  завършиха честванията по случай 116-тата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя започна с демонстрация на технически военни хватки от курсантите на площада пред крепостта "Царевец" и прочитане на Манифеста за независимостта. България чества 116 г...

публикувано на 22.09.24 в 20:52
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

Най-важното е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български медии в централата на ООН в Ню Йорк. Страната ни взима участие в Срещата на върха за бъдещето, която се провежда днес и утре. Той обясни, че по време на срещата, която се организира под егидата на Общото събрание на ООН, ще..

публикувано на 22.09.24 в 19:50
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Не секва потокът нелегални мигранти, които с риск за живота си прекосяват Ламанша

Стотици нелегални мигранти продължават с риск за живота си да прекосяват Ламанша към бреговете на Великобритания. Само вчера повече от 700 души са прекосили протока в 11 малки лодки, показват данни на британските власти.  Данните на британското министерство на вътрешните работи показват, че 707 души са регистрирани като пресекли Ламанша в събота,..

публикувано на 22.09.24 в 19:42

10 партии и коалиции са регистрирали листите си в РИК - Благоевград

Делян Пеевски води кандидат-депутатската листа на коалиция "ДПС - Ново начало"  в Благоевград. Общо 10 партии и коалиции са регистрирали листи до този момент в Районната избирателна комисия.  Документите с  кандидатската листа на "ДПС - Ново начало" бяха внесени от областния председател на партията  в Благоевград Ведат Хюсеин, придружаван от част..

публикувано на 22.09.24 в 19:33
Снимката е илюстративна.

Земетресение със сила 4,9 на п-в Халкидики, няма пострадали и щети

Земетресение с магнитуд 4,9 беше регистрирано на полуостров Халкидики. Няма пострадали и щети.  Епицентърът на труса е бил на 12 км югоизточно от курортното селище Уранополис. Силният трус усетен и на трите ръкава на Халкидики, но няма паника сред туристите там. По данни на на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил на..

публикувано на 22.09.24 в 19:13
Премиерът на германската провинция Бранденбург и председател на ГСДП там, Дитмар Войдке, и съпругата му Зузане при обявяването днес на първите предварителни резултати от изборите в провинцията в Потсдам.

Екзитпол: Социалдемократите печелят на косъм изборите в Бранденбург пред "Алтернатива за Германия"

В Германия следят с интерес кой ще излезе начело на днешните избори в провинция Брандербург, след като на предишните два местни вота дясната "Алтернатива за Германия" стана първа в Тюрингия и втора в Саксония.  На двуцифрен процент се надява и левият Съюз на Сара Вагенкнехт, също сочен за несистемна формация. Изборите в Бранденбург днес ще се..

обновено на 22.09.24 в 19:10
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш говори пред Общото събрание на олганизацияна по време на Срещата на върха за бъдещето, 22 септември 2024 г.

Антониу Гутериш предупреди, че Ливан е напът да се превърне в следващата Газа

Размяната на удари между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" се ожесточава.  ООН предупреди, че районът е на прага на неизбежна катастрофа.  Израел и "Хизбула" продължават размяната на удари По данни на ливанското здравно министерство трима души са убити при израелските удари по цели на "Хизбула" в южните райони на Ливан...

публикувано на 22.09.24 в 18:56