Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания книгата на Тереза Мей "Злоупотребата с властта" вече е в продажба

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания пускат в продажба книга на бившия британски премиер Тереза Мей, озаглавена „Злоупотребата с властта“. Днешният „Сънди таймс“ помества откъси и публикува обширно интеврю с авторката.

Читателите научават любопитни подробности за живота и кариерата на Тереза Мей. Като това, че още на 7 години тя е разбрала, че ще бъде свързана с политиката, когато в дома ѝ дошъл деец на Консевативната партия. Тя споделя, че на 12 години вече е била твърдо решена да влезе в политиката. 

Мей стана втората жена министър-председател на страната, когато влезе на "Даунинг стрийт" на 13 юли 2016 година след референдума за Брекзит и оставката на Дейвид Камерън. Тя остана на поста 3 години и се оттегли през май 2019 година, след като не успя прокара сделката си за Брекзит в парламента и партията се представи слабо в европейските избори. 

Тереза Мей бе наследена от Борис Джонсън - врагът, замислил нейното сваляне от власт. В книгата обаче няма много позовавания на Джонсън и изобщо не става дума за уреждане на сметки с него. 

Много по-голямо внимание Мей обръща на бившия председател на Камарата на общините Джон Бъркоу, когото тя обвинява в най-голямата злоупотреба с власт, на която е била свидетел по време на безизходицата около Брекзит в Северна Ирландия. Бившият премиер обвинява Бъркоу, че сериозно е попречил за гласуването на сделката в момент, когато дори юнионстите в Северна Ирландия вече са били готови да я подкрепят. 

В книгата Тереза Мей говори и за много друти неща, като злополучния инцидент с хванатата ѝ ръка от Доналд Тръмп, събитията около отравянето с „новичок“ на Сергей Скрипал и ролята ѝ сега в Камарата на общините като „бекбенчър“. В интервюто тя отбелязва, че нейната работа като политик с пълна отдаденост на хората е била улеснена от факта, че е дъщеря на свещеник, защото намира голямо сходство между двете професии.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камала Харис

Много видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57

ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги,..

публикувано на 22.07.24 в 17:44

Соломон Паси обяви Николай Ненчев за следващ посланик на България в Украйна

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен като следващия посланик на България в Украйна. Това направи председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО" обяви: "Също така, вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от..

публикувано на 22.07.24 в 17:34
 Пожар в село Воден

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката.  Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем местната власт ще настоява за отпускане на средства от държавния бюджет...

публикувано на 22.07.24 в 17:20