Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна увеличава собственото оръжейно производство

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Украйна увеличава собственото оръжейно производство, съобщи президентът Володимир Зеленски. В традиционното си видеообръщение той подчерта, че Украйна има потенциал и финанси за това. 

Една жена е загинала при руски обстрел в град Торецк в Донецка област, съобщи украинската главна прокуратура. Още трима са били ранени. Според Киев руските сили по всяка верятност са обстрелвали града с касетъчни боеприпаси. От удара са нанесени щети на жилищни сгради. Русия обстрелва цели в Донецка област всеки ден, като най-уязвими са населените места на фронтовата линия, които са в обхвата на руската артилерия.

Руското министерство на отбраната съобщи за пореден опит за атака с украински дрон над граничната Белгородска област и Тулска област, южно от Москва. А украинският министър на отбраната Олексий Резников призна за определени успехи на руските сили край Купянск, но предупреди, че те могат да се окажат обкръжени, ако украинците успеят да се придвижат в района на Бахмут. Резников коментира още, че няма необходимост от допълнителна мобилизация и освен това смята, че до края на годината Украйна ще премине към собствено производство на дронове.

За производство на собствени оръжия говори и в късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски. По думите му украинският военно-промишлен комплекс увеличава максимално обема на продукцията си.

"Пушки, произведени в Украйна, снаряди, произведени в Украйна, дронове и ракети, бронетехника. Увеличаваме максимално обема на  производството. Украйна това го може, финансиране има. Отбранителната ни индустрия ще даде голям резултат", заяви Зеленски.

Полша, Литва и Латвия ще затворят напълно границите си с Беларус в случай на инцидент, предизвикан от бойци на руската наемническа групировка "Вагнер" или нелегални мигранти. Това заявиха на среща във Варшава вътрешните министри на трите страни. 

"Изискваме от властите в Минск, от режима на Лукашенко, групата "Вагнер" незабавно да напусне територията на Беларус, а нелегални мигранти, струпани от беларуските власти в граничните власти в граничните райони, да бъдат изпратени обратно в родните им страни", настоя полският министър Мариуш Камински.

Беларуският президент Александър Лукашенко твърди, че броят на вагнеровците в страната му е 10 000. А по данни на полските власти от началото на годината 19 000 мигранти са се опитали да влязат в Полша от Беларус в сравнение с 16 000 през същия период на миналата година. Опозицията в Беларус твърди, че министерството на вътрешните работи в Минск вече месец издава нови паспорти на бойци на "Вагнер", с които те могат да влязат на територията на Европейския съюз.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в сутрешния си доклад, че Русия е нанесла осем ракетни и 47 въздушни удара, както и 39 удара от реактивни системи за залпов огън по населени места и позиции на защитниците на Украйна. Има жертви и ранени цивилни, нанесени са щети по училища и жилищни сгради.

Украинският генерален щаб съобщи още, че в рамките на контранастъплението украинската армия напредва към Мелитопол. Има и нови успехи в Запорожска област - след като украинците си върнаха контрола над стратегически важното село Роботине те напредват към Върбове по пътя към Азовско море, като целта е да разцепят на две руските окупационни сили. Според анализа на Вашингтонския институт за изследване на войната украинските войски провеждат две операции в южната част на Украйна - в западната част на Запорожка област и в района на административната граница на Донецка и Запорожка области. защитниците на Украйна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43