Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветник подреди изложба за годишнината от пороя в Карловско

Снимка: Евелина Стоянова

На 2 септември се навършва година от водното бедствие в Карловско. Пороите отключиха огромна съпричастност – стотици доброволци се притекоха на помощ на местните жители.

Общинският съветник в Карлово Светлозар Янков връща емоцията от първите дни след наводнението с фотоизложба. Според него това са били дни и часове на отчаяние и безсилие, но същевременно и на гордост и съпричастност.

"Идеята дойде съвсем спонтанно във връзка с годишнината от голямото наводнение в карловските села. Прецених, че тези събития трябва да бъдат документирани. Целта на изложбата е да напомня какво се е случило, какво може да се случи и дори да се случи, заедно можем да минем и през такива изпитания", обясни той в предаването "Преди всички" на БНР.

Ако не беше помощта на доброволците, тези хора нямаше да могат да се справят сами, допълни Янков.

Част от жилищата са вече възстановени и то изцяло благодарение на доброволците, дали надежда на хората и помогнали им с труда си, посочи той.

"Има доста хора, които все още не могат да влязат в домовете си. Влагата е голяма. Има хора във фургони. Инфраструктурата е в лошо състояние, наистина бавно се случват нещата."

Снимка: БГНЕС

Общинската администрация можеше и трябва да се справя по-добре. Отпуснатите от държавата пари са недостатъчни, коментира Светлозар Янков.

По думите му около 10 милиона лева, преведени на община Карлово, няма да покрият възстановителните дейности.

"Има унищожени мостове, непроходими пътища, задължително е адекватното укрепване на речните корита, което е скъпа дейност."

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят  пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53
Пожар. Снимката е илюстративна.

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, който уточни, че активните пожари в страната са..

публикувано на 16.07.24 в 07:58
Подуправителят на БНБ Андрей Гюров

УС на БНБ заседава по казуса с подуправителя Андрей Гюров

Управителният съвет на БНБ се очаква да проведе заседание заради казуса с несъвместимостта на Андрей Гюров с поста на подуправител, обявена от антикорупционната комисия. Това става ясно от интервю на управителя на БНБ Димитър Радев, дадено за БТА по-рано този месец. Управителният съвет на БНБ трябва да съобрази решението си по казуса с..

публикувано на 16.07.24 в 07:53
Агенцията за социално подпомагане

Служители на АСП излизат на протест с искане за по-високи заплати

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 07:48
Войник на хутите насочва картечница към автомобил, докато патрулира по време на протест срещу САЩ и Израел в Сана, Йемен.

Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства. Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е..

публикувано на 16.07.24 в 07:43
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На..

публикувано на 16.07.24 в 07:34